Formule 1

Formule 1: Alonso slaat slag in Eifelse regen

De Grote Prijs op de Nürburgring werd helemaal overhoop gegooid door de weergoden. Al in de eerste raceronde gingen de hemelsluizen vol open en werd de situatie zo onhoudbaar dat de race werd stilgelegd. Met debutant Winkelhock op kop werd de race hervat, waarna een tweestrijd ontstond tussen Massa en Alonso. De Ferrari-rijder leek in de middenfase een veilig gat te slaan, maar toen de regen in de slotfase weer terugkwam sloeg Alonso zijn slag en greep de overwinning. Hamilton en Räikkönen eindigden de dag met lege handen.


Tekst: Daan Jeuken


start_european_gp
Start van een uitermate spannende European Grand Prix. Foto: Sefac Ferrari


Terwijl het veld zich opmaakt voor de start komt de regen zienderogen dichterbij. De start is nog onder droge omstandigheden, waarbij Massa erg goed wegkomt en oprukt naar plaats twee. Schlemiel is Heidfeld die teamgenoot Kubica in de rondte tikt. Lewis Hamilton lijkt prima weg te zijn en rijdt al snel op plaats vier, maar in zijn inhaalrace loopt hij een lekke achterband op en moet dus de pits in. Hier is hij echter niet alleen, want bijna het hele veld kiest er na één ronde voor om de juist komende regen te pareren met regenbanden. Opvallend is leider Kimi Räikkönen die de pits in draait maar onderstuurt de baan weer opschuift en dus een rondje door moet glibberen, daarmee erg veel tijd verliezend.


Wie is dan de grootste winnaar? Niemand minder dan Markus Winkelhock draaide voor de start de pits in en rijdt nu op regenbanden aan de leiding. De baan is zo glad dat er op één plaats maarliefst zeven auto's van de baan vliegen. Voor Lewis Hamilton lijkt het einde wedstrijd te zijn in de grindbak, maar de slimme Brit houdt zijn auto aan de praat en kan wanneer hij door de takelwagen weer op de baan wordt gezet ‘gewoon' weer door. De situatie is echter ‘undriveable' en de wedstrijdleiding besluit na de safetycar zelfs de wedstrijd af te vlaggen voor een herstart wanneer de moesson voorbij is getrokken.


regen_european_gp
Dramatische openingsfase in de European GP op de Nurburgring. Foto: Sefac
Ferrari

Op de grid maakt het veld zich weer klaar voor een herstart achter de safetycar, maar op dat moment voorspellen de plaatselijke meteorologen alweer een nieuwe bui over een minuut of tien. Deze voorspelling wordt echter al weer snel bijgesteld en ongestoord kan de race worden hervat. Met Winkelhock op kop draait de safetycar twee rondes, terwijl onder andere Heidfeld intermediatebanden laat aanmeten. De op een ronde liggende Lewis Hamilton mag nu het hele veld passeren, de safetycar incluis, om zich van zijn ronde achterstand te ontdoen. De Brit die nu al behoorlijk gematst is na zijn bijna-uitvalbeurt van weleer, gaat nu ook maar gelijk droge banden halen, wellicht nog voordeel halend uit zijn onfortuin.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet