IndyCar

Champcar: Teleurstellende kwalificatie voor Doornbos in Edmonton

Nadat de eerste trainingen op vrijdag al niet naar wens verlopen waren kwalificeerde Minardi Team USA zich met Dan Clarke en Robert Doornbos slechts als tiende en elfde voor de derde en laatste Champcarwedstrijd in Canada dit seizoen. Robert Doornbos werd in de beslissende kwalificatiesessie het slachtoffer van een kapotte accu.

Tekst Willem J. Staat

rd_edmonton
Pech voor Robert Doornbos tijdens de kwalifcaite in Edmonton. Foto: Champcar

Pole voor Wil Power
 De Australiér Wil Power vertrekt vandaag vanaf pole in Edmonton. De Australiër veroverde met een recordtijd van 58.560 seconden de eerste startplek, nadat Sebastien Bourdais zich als snelste man van vrijdagtrainingen al een plaats op de eerste startrij verzekerde. Power vertrekt dit seizoen voor de vijfde maal vanaf de eerste startrij en veroverde tot nu toe drie poles. De Australiër verloor op het einde van de kwalificatie zelfs zijn neus op het "infield, maar Sebastien Bourdais had geen antwoord op het sterke optreden van de Team Australia-coureur. Overigens werd in Canada bekend dat Bourdais inderdaad een optie met STR voor 2008 in de Formule l heeft.

Code Rood
De kwalificatie moest tweemaal met Code Rood onderbroken worden. Eerst ging de Canadees Paul Tracy in de fout en beschadigde daarbij de voorvleugel van zijn Panoz DP01. Later zorgde Pacific Coast-coureur Alex Figge voor de tweede neutralisatie door in het "infield" te spinnen. Tristan Gommendy, die tijdens de vrijdagtrainingen in de slotfase van de trainingen crashte en met rugklachten moest worden afgevoerd, reed wel tijdens de ochtendsessie op zaterdag, maar zag van kwalificatie af.

Teleurstellende kwalificatie voor Doornbos
 Robert Doornbos: "Dit was een teleurstellende kwalificatie voor ons. Na de ochtendsessie hadden wij het gevoel dat we met de veranderingen die wij hadden aangebracht in de juiste richting zaten, maar tijdens mijn tweede run met de rode banden, kreeg ik een schakelprobleem. Het betekende een accuprobleem waardoor ik voortijdig naar de pits moest. Het is bepaald niet fantastisch om als elfde te starten, maar een podiumplaats behoort zeker tot de mogelijkheden en dat is mijn doel voor de wedstrijd hier op Edmonton."

Kwalificatie(Provisional)
1. Wil Power 58.403 seconden
2. Sebastien Bourdais 58.596 seconden
3. Justin Wilson 58.410 seconden
4. Graham Rahal 58.485 seconden
 5. Neel Jani 58,762 seconden
6. Bruno Junqueira 58.846 seconden
7. Simon Pagenaud 58.868 seconden
 8..Ryan Dalziel 59.256 seconden
9. Alex Tagliani 59.483 seconden
10.Dan Clarke 59,503 seconden
11.Robert Doornbos 59.553 seconden
12.Jan Heylen 59.561 seconden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet