Columns

Column: Rob Kamphues (1): Net echt!

Naast cabaretier en televisiepresentator is Rob Kamphues tevens een enorme racefanaat én coureur. Kamphues zal op autosport.nl periodiek rapporteren over zijn belevenissen op het snelle asfalt. Vandaag zijn eerste column.

kamphues_uljee
Rob Kamphues op Assen met Gaby Uljee en zijn raceteam.

"Zo ben je integer cabaretier en tv-presentator, die spuugt op alles wat kapitalistisch en vervuilend is en zo race je achter cracks als Sheila Verschuur en Christiaan Frankenhout over de A28 om te zien wie er als eerste op Assen is.

Dat was direct na afloop van de Klimaattest die ik de avond voor het Assen-weekeinde voor de KRO op Nederland 3 presenteerde. En daarin hadden we allemaal nog plechtig beloofd onze CO2-uitstoot per direct aan banden te leggen om dat vervolgens geheel te vergeten zodra we een gaspedaal onder onze rechtervoet voelde. Overigens, ik kwam als laatste aan in Assen.

Tijdens de race bleek dat ik me voor dat feit niet hoefde te schamen. Vanaf de start ging Frankenhout er op het circuit van Assen als een duveltje uit een doosje van door met rondetijden die een seconde sneller waren dan iedereen, inclusief mijn teamgenoot voor een keer Gaby Uljee. In de pitbox kwam het bekende gemopper direct boven. ‘Huh, die auto zal wel niet legaal zijn’ en ‘Zo snel kan die jongen van Frankenhout toch niet wezen.’

Tot het begon te regenen. Toen was Christiaan niet één, maar vier seconden sneller dan iedereen. Ik kon het niet laten om op te merken; ‘zeker de tractioncontrole knop aangezet.’ Het gemopper verstomde en helemaal toen zijn teamgenootje het stuur overnam en tijden reed die wel door de rest van het veld bij te houden waren. Ja zelfs voor mij!

Tenminste in de laatste ronde. Want toen was ik pas gewend aan rijden op ‘t droge in Assen. En eerlijk is eerlijk, de drie deelnemers die Gaby in de regen voorbij was gestoven vlogen nu mij weer om de oren. ‘Ja’, werd er gezegd, ‘in Assen regent het nou eenmaal altijd als er geracet wordt.’ Nou en! In Heerenveen hebben ze de schaatsbaan toch ook overdekt omdat ‘t er nooit meer vriest! Ik zeg Assen, een dak erover en je moet eens zien hoe hard ik ga.

Oh ja, de tweede race lagen we op kop, verklootten we onze pitstop en kwamen we tussen de kop van het veld weer op de baan. Maar dan wel met een ronde achterstand. Een negende plek dus, meer zat er niet meer in. Maar wel een lekker gevoel dat mevrouw Verschuur niet heel hard dichterbij kwam. Ook al had ze een ronde voorsprong. Net echt!’’

(Met heel veel dank aan Geja en Arend Benthem en iedereen van Teamwork Racing.)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet