NASCAR

NASCAR: Eerste zege Tony Stewart in 2007 op Chicagoland!

Tweevoudig NASCAR-kampioen Tony Stewart heeft 20 races lang moeten wachten voor zijn eerste NASCAR-overwinning dit seizoen. Eind 2006 scoorde Stewart zijn laatste NASCAR-overwinning op de Texas Motor Speedway.

Tekst Willem J. Staat

07chicrl1452
Eindelijk een zege in 2007 voor Tony Stewart. Hij blijft in de race voor de
"Chase for the Cup" Op de foto is Stewart is bezig aan zijn "Polish Lap of
Victory" Foto: GM

30e NASCAR-zege Stewart
Tony Stewart behaalde op Chicagoland zijn 30e NASCAR-overwinning sinds zijn debuut in het kampioenschap in 1999. Nadat Stewart en zijn rookie-teamgenoot Danny Hamlin vorige week crashten vorige week op Daytona terwijl ze allebei aan de leiding lagen. Reden voor de teamleiding om teameigenaar Joe Gibbs over te laten vliegen en orde op zaken te stellen.
Tony Stewart: “Het was een groter drama binnen de media dan binnen het team. Ik denk dat Danny en ik vandaag beter samengewerkt hebben dan ooit te voren.” Van de 267 ronden reed Stewart er maar liefst 108 aan de leiding.

Pech voor Jimmie Johnson
Na een sterke seizoenstart zakt het team van Hendrick Motorsports iets terug. Jimmie Johnson reed maar liefst 87 ronden op kop, maar werd door een klapband geëlimineerd. Johnson: “Het had veel erger kunnen zijn, aanvankelijk dacht ik dat de aandrijfas gebroken was. Zo hard was de klap tegen de muur. Dit is nu al de vierde klapband dit seizoen.” Johnson verliet het wrak met een pijnlijke elleboog en zakte van de vierde naar de zevende plek in “The Chase fot the Cup”. De Fords van Matt Kenseth en Carl Edwards eindigden als tweede en derde. Kenseth was één keer in de gelegenheid om Stewart te passeren. “We reden één ronde naast elkaar, maar ik kwam er gewoon niet voorbij” Stewart verklaarde achteraf dat indien Kenseth hem gepasseerd had, hij geen kans meer gehad had. De enige die Stewart nog had kunnen bedreigen was Carl Edwards, die met nieuwe banden snel terrein goed maakte, maar gewoon tijd te kort kwam.
Juan Pablo Montoya eindigde als vijftiende algemeen en was wederom de beste rookie in de eindklassering. De volgende Nextel Cup wedstrijd vindt over veertien dagen op Indianapolis plaats. De Brickyard 400 is na de Daytona 500, Pepsi 400(eveneens Daytona) het derde seizoenshoogtepunt op de NASCAR-kalender.

UITSLAG(Provisional)
1, Tony Stewart Chevrolet 267 ronden
2. Matt Kenseth Ford 267 ronden
3. Carl Edwards Ford 267 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
5, Casey Mears Chevrolet 267 ronden
6. Kurt Busch Dodge 267 ronden
7. Jeff Burton Chevrolet 267 ronden
8. Ryan Newman Dodge 267 ronden
9. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
10.Clint Bowyer Chevrolet 267 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet