IndyCar

IRL: Scott Dixon loopt in Nashville op Franchitti in

Met twee overwinningen binnen twee weken is de Nieuw Zeelander Scott Dixon tot op 34 punten van IRL-titelfavoriet Dario Franchttti genaderd. De Ganassi-coureur greep met een magistrale “move” in de 95e ronde de leiding en zou die niet meer afstaan.

Tekst Willem J. Staat

nashville_07
Bij een overwinning op Nashville hoort de traditionele country and western guitar.
Foto:IRL


Scott Dixon breekt met tradities
Op Nashville Superspeedway is het traditie dat diegene die het meeste aantal rondes op kop rijdt de wedstrijd zeker niet wint. De Nieuw Zeelander Scott Dixon verbrak deze traditie. Na Watkins Glenn afgelopen weekend won hij voor de tweede achtereenvolgende maal en boekte zijn 8e zege in de Indycar-series. Tevens won Dixon het tweede achtereenvolgende jaar op Nashville waarmee hij een andere traditie verbrak. Met een sublieme inhaalmanoeuvre op Dario Franchitti en Dan Wheldon greep de Nieuw Zeelander in de 95e ronde de kop en zou die ook niet meer afstaan. De wedstrijd kende drie safetycarfases en kende een enigszins saai verloop. De Braziliaan Tony Kanaan zorgde met zijn AGR Dallara Honda in de 35e ronde voor de eerste neutralisatie door in de roemloos in de muur te verdwijnen. Kanaan maakte bij het dubbelen van Sarah Fisher de klassieke fout en verdween in de muur. Vanwege zeer lichte regenval volgde de tweede neutralisatie in de 96e ronde. De laatste neutralisatie werd veroorzaakt doordat Jeff Simmons de pitlane miste en daarbij de bolide van Matsuura licht toucheerde. Met een sterke tegenwoordigheid van geest wist de Japanner een enorme crash te voorkomen.

Verkeersproblemen
Op de Nashville Superspeedway is het “verkeer” een probleem en noch Dario Franchitti noch teamgenote Danica Patrick waren in staat om Dixon aan te vallen. “Misschien had ik nog wel buitenom wat mensen kunnen inhalen, maar met het oog op het kampioenschap besloot ik het rustig aan te doen. Elke keer reed ik me vast in het verkeer. Danica Patrick werd voor de tweede keer derde in haar IRL-carriere maar was in het geheel niet blij. Elke keer krijg je last van onderstuur en de samenwerking met de gelapte deelnemers is 0. Zeker van Ed Carpenter, die reed op drie ronden achterstand en over hem doe ik bij de IRL-organisatie mijn beklag. Geen twijfel mogelijk" Sam Hornish jr. en Marco Andretti eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. Hornish jr: “Na een paar veranderingen gedurende de wedstrijd draaiden wij onze snelste rondes op het einde van de wedstrijd. Ook Marco Andretti liet zich over een aantal gelapte deelnemers behoorlijk in negatieve zin uit. “Er waren mensen, die lagen op drie ronden achterstand en die bleven je afblokken. Enorm frustrerend”

Dixon eveneens titelkandidaat
Scott Dixon: “Ik hou er wel van om in deze positie te zijn. Wij hebben immers toch niets te verliezen en we gaan er gewoon voor. Vooral aan het begin van het seizoen hebben wij het laten liggen. We gaan er gewoon voor!”

UITSLAG
1. Scott Dixon Dallara Honda 200 ronden
2. Dario Franchitti Dallara Honda 200 ronden
3. Danica Patrick Dallara Honda 200 ronden
4. Sam Hornish jr. Dallara Honda 200 ronden
5. Marco Andretti Dallara Honda 200 ronden
6. Helio Castroneves Dallara Honda 200 ronden
7. Scott Sharp Dallara Honda 200 ronden
8. Dan Wheldon Dallara Honda 200 ronden
9. Darren Manning Dallara Honda 199 ronden
10.Vitor Meira Dallara Honda 199 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet