Formule 3

F3 Euro Series: Eerste winst Mailleux, eerste podium Van der Zande

mugello_2_clos_vdzande_mailleux

De tweede race bood volop actie met Dani Clos (23), Renger van der Zande (16) en de uiteindelijke winnaar Franck Mailleux (3)

De Fransen deden het opnieuw goed in de Formule 3 Euro Serie op het circuit van Mugello: na de overwinning van Romain Grosjean van gisteren was het ditmaal Franck Mailleux die zijn eerste zege in de fel bevochten klasse mocht laten aantekenen. Achter de rijder van het Britse team Manor Motorsport eindigde Grosjean vanaf de achtste startplaats ditmaal als tweede, waarmee hij zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap wist uit te breiden tot vijf punten op Sébastien Buemi. Renger van der Zande behaalde na een felle strijd de derde plaats, zijn eerste podiumplek in de Formule 3 Euro Serie. Ook Yelmer Buurman reed in de punten, hij werd na een keurig gereden inhaalrace zesde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Matthé IJzerman


mugello_2_vanderzande_podium

Het eerste podium voor Renger van der Zande

Verwachtingen voor Van der Zande hooggespannen
Natuurlijk waren de verwachtingen voor Van der Zande hooggespannen. Niet alleen waren er op uitnodiging van zijn Italiaanse renstal Prema Powerteam heel wat extra gasten in Mugello aanwezig, ook reed hij dit weekend voor het eerst met de logo’s van zijn nieuwe sponsor Tatung op zijn Dallara-Mercedes F306. Bovendien mocht de Nijmegenaar na zijn achtste positie in de race van gisteren vanwege de “reversed grid”-regeling voor de eerste acht vandaag vanaf de pole-position vertrekken. Toen de startlichten uitdoofden voor de 21 ronden lange race, slaagde Van der Zande er echter niet in om vanuit zijn goede uitgangspositie de leiding te pakken. “Ik gaf gas, maar toen ik in m’n spiegels keek, zag ik alleen maar rook van de wielspin”, meldde hij na afloop. Zo kwam de Spanjaard Dani Clos aan de leiding. De protégé van onze landgenoot Michael Vergers wist deze positie elf ronden lang vast te houden, maar toen moest hij zijn meerderde erkennen in Franck Mailleux, die daarvoor al minstens vier aanvallen geplaatst had, nadat hij in de vierde ronde Van der Zande voorbijgestoken was. Vervolgens reed Mailleux zonder problemen de overwinning naar huis, terwijl Clos steeds verder terugviel en uiteindelijk teleurstellend elfde werd.

mugello_2_mailleux

De Fransman Franck Mailleux behaalde op Mugello zijn eerste F3-zege

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet