DTM

DTM: Audi heerst in kwalificatie op Mugello

audi_rijders_mugello_quali

Audi-supertrio in de kwalificatie op Mugello: vlnr Martin Tomczyk, Mattias Ekström en Tom Kristensen

Mattias Ekström vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de zesde race van de DTM op het circuit van Mugello. Op de dag dat hij 29 wordt bezorgde de Zweedse Audi-coureur zijn werkgever de eerste pole-position van het seizoen. Voor Ekström was het de negende keer in zijn DTM-loopbaan dat hij de beste startpositie voor zich opeiste. “Mooi weer, een perfecte auto, een mooie baan, een perfecte ronde, en ook nog jarig. Beter had het niet kunnen zijn”, glunderde een zichtbaar blije Ekström na afloop van de sessie, waarin Audi duidelijk domineerde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Jürgen Tap/ITR


Zeven Audi's bij de eerste tien
Met zeven auto’s bij de eerste tien zette Audi duidelijk de toon in de kwalificatie op Mugello, waarmee het beeld uit de eerdere test- en trainingssessies werd bevestigd. Natuurlijk helpt het dat de Audi’s met minder gewicht rijden dan de concurrentie uit Stuttgart, maar daarnaast heeft ook het feit dat Audi voor het seizoen al op Mugello testte, het team duidelijk geholpen. “Dit is zeker niet alleen het gewicht, Audi heeft het hier gewoon heel goed gedaan. Wij hadden hier sneller kunnen zijn, maar hebben aan het eind niet het maximale uit de auto gehaald”, gaf Mercedes-Benz-sportdirecteur Norbert Haug dan ook ruiterlijk toe.

ekstrm_mugello_pole

Mattias Ekström was op zijn verjaardag met de Red-Bull-Audi de snelste man op Mugello

Tomczyk in slotfase voorbijgestoken door Ekström en Kristensen
Mattias Ekström zette op het allerlaatste moment in de derde en afsluitende kwalificatieheat zijn snelste rondetijd neer, die hem uiteindelijk de pole zou opleveren. Daarmee verdrong hij zijn teamgenoot Martin Tomczyk, die lange tijd aan de leiding stond, van de top van de ranglijst. Zoals zovaak zat ook ditmaal het venijn in de staart, want ook Tom Kristensen stak Tomczyk in de eindrangschikking nog voorbij, kon echter geen bedreiging vormen voor Ekström. “Ik hoorde dat Mattias op pole stond en dacht: iemand die jarig is, pak je niet zijn pole af. Bovendien zou het wel heel slecht zijn als een Deen hier een Zweed zou verslaan”, lachte Kristensen. Zo moest Tomczyk, enigszins knarsetandend, genoegen nemen met de derde positie in de startopstelling voor de race van morgen. “Het is een mooi resultaat voor Audi, maar voor mezelf had ik op beter gehoopt en ook beter gekund”, zei de Duitser. Timo Scheider completeert het kwartet 2007-Audi’s in de eerste twee rijen van de startopstelling met de vierde tijd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet