Formule 3

F3 Euro Serie: Grosjean neemt na vierde zege leiding over

grosjean_wint_mugello

Victoire pour la France: Romain Grosjean wint op "Quatorze Juillet" in Mugello

Voor de vierde keer dit seizoen won Romain Grosjean een race voor de Formule 3 Euro Series, maar de manier waarop hij dat deed, zegt nog veel meer. Ruim 16 seconden bedroeg na 21 raceronden zijn voorsprong op zijn als tweede geklasseerde ASM-teamgenoot Kamui Kobayashi, en we moeten wel heel ver in de geschiedenis teruggaan om iemand te vinden die met zo’n voorsprong een Formule 3-race won. Voor Grosjean was het op de Franse nationale feestdag zelfs dubbel feest, want met zijn vierde zege van het seizoen kon hij ook de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overnemen van de Zwitser Sébastien Buemi, die in Mugello als derde over de eindstreep kwam.

Tekst: René de Boer
Foto's: Matthé IJzerman

start_ranger_mugello

Start van de race: Grosjean aan de buitenkant voor Dillmann en Van der Zande

Weinig actie op aanrijding in eerste ronde na
De race op het 5,245 kilometer lange circuit in Toscane bood weinig actie, afgezien van een crash met meerdere auto’s bij het uitkomen van de eerste bocht. Daarbij raakte ook Renger van der Zande betrokken, nadat hij bij de start al zijn uitstekende derde startplaats had verloren aan de goed gestarte Kobayashi. Andere rijders die bij de aanrijding al hun kansen op een goede klassering verloren, waren Nico Hülkenberg (vijfde op de grid) en Tim Sandtler, voor wie de race zelfs geheel ten einde was, nadat hij zijn auto had vastgezet in de grindbak. Renger van der Zande, die voor het eerst met de opschriften van zijn nieuwe sponsor Tatung op zijn Formule 3-bolide reed, viel terug tot de achtste plaats en daar bleef hij ook tot het vallen van de finishvlag.

Probleemloze race Grosjean
Intussen reed Romain Grosjean eenzaam zijn ronden, waarbij zijn voorsprong op zijn Japanse teamgenoot Kobayashi steeds groter werd. “Ik hoefde niet eens op de limiet te rijden en kon toch mijn voorsprong uitbouwen”, gaf hij na afloop van de wedstrijd te kennen. Kobayashi had geen kans, zo gaf hij toe. “De banden werden steeds slechter vanwege de hoge temperaturen en het rauwe asfalt hier, dus ik besloot om geen onnodige risico’s te nemen en maar genoegen te nemen met de tweede plaats, waarmee ik toch weer belangrijke punten voor het kampioenschap heb gescoord.” Sébastien Buemi was de enige die hard moest werken voor zijn podiumplaats, nadat de Brit James Jakes hem behoorlijk onder druk wist te zetten. De Zwitser slaagde er echter in om zijn positie te verdedigen en behaalde zo de derde plaats. “Dat ik de leiding in het kampioenschap kwijt ben, is weliswaar jammer, maar geen drama. Het seizoen is nog lang”, aldus Buemi.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet