Formule 1

Formule 1: Kimi Raïkkönen doorbreekt hegemonie Renault met zege op Barcelona

Kimi Raïkkönen heeft de Grand Prix van Barcelona op zijn naam geschreven. The Iceman reed van start tot finish op kop en zag zijn overwinning geen moment in gevaar komen. Fernando Alonso reed een bekeken race en werd tweede, Jarno Trulli completeert het podium. Ferrari zit weer in de hoek waar de klappen vallen, Michael Schumacher viel uit na twee lekke banden, Rubens Barrichello kwam niet verder dan de negende plaats.

Tekst: Marco Antheunisse

Bij de start zijn Raïkkönen en Alonso erg goed weg, Webber verliest zijn tweede plaats direct aan Alonso.

Minardi valt door de mand als Albers en Friesacher beide niet van hun plaats komen. Een softwareprobleem zorgt ervoor dat de beide Minardi's bij de eerste doorkomst van het hele veld nog op de startposities staan, uiteraard rijdt inmiddels de safetycar voor het veld uit. Als de safetycar weer verdwijnt blijkt de kracht van de McLaren, want met het grootste gemak rijdt Raïkkönen weg van Alonso, die machteloos moet toekijken. De Spanjaard ondervindt problemen met zijn banden en besluit bij zijn eerste pitstop ook de stand van de vleugels aan te passen, om de banden enigzins te sparen.

De eerste uitvaller is Vitantonio Liuzzi, Christijan Albers valt uit in ronde 23, nadat eerder ook zijn teamgenoot al vroegtijdig naast de baan is gekomen.

Michael Schumacher weet zich in het veld naar voren te werken en lijkt met een uitgekiende éénstop pitstrategie Alonso te kunnen verschalken. Zover komt het niet, want de banden van de wereldkampioen gaan er steeds slechter uitzien. Zijn rechter achterband gaat inderdaad stuk, maar Schumacher weet de pits te bereiken. Hij valt flink terug, maar zou met zijn één-pitstopstrategie toch in de punten kunnen rijden. Enkele ronden later is zijn linkervoorwiel ook kapot en wanneer hij op lage snelheid bijna een ronde heeft afgelegd parkeert hij de Ferrari in de pitbox. Weer loopt de achterstand op de concurrentie flink op.

Kimi Raïkkönen maakt van alle ellende niets mee, hij rijdt op ruime afstand van de nummer twee Alonso en kan zelfs veilig zijn twee pitstops maken zonder de koppostitie over te hoeven geven. En Alonso .. Die hield het hoofd koel, zorgde voor zijn banden en nam geen enkel risico. “Het was niet mogelijk om Kimi te volgen, maar ik realiseerde me dat de tweede plaats een fantastisch resultaat is die aanvoelt als een overwinning. Op dit circuit zijn de condities voor ons niet representatief, we weten dat een circuit als Monaco, waar we de volgende race rijden, ons beter ligt. Maar na 5 races 5 keer op het podium is iets dat ik nooit verwacht had. Ik hoop dat we deze lijn kunnen voortzetten.”

Kini Raïkkönen was, voor zover dat uit zijn mond en lichaamstaal is op te maken, een gelukkig man. “De auto was perfect, iedereen heeft keihard gewerkt en dan is dit resultaat een mooie beloning. Wij hadden geen enkel probleem met de banden, met het nieuwe asfalt liep alles prima voor ons.”

Jarno Trulli, ook een vaste podiumklant, was tevreden: “Dit was absoluut één van mijn beste races ooit. De auto was, zoals ik al meerdere malen gezegd heb, verre van optimaal. Ik reed ook met een andere strategie dan Ralf. Maar ik heb het maximale uit de auto weten te halen, met deze derde podiumplaats als resultaat.”


Formule 1 uitslag race
Barcelona, zondag 8 mei 2005

1. Kimi Räikkönen, McLaren-Mercedes, 66 ronden in 1.27.16.830
2. Fernando Alonso, Renault, op 27.652
3. Jarno Trulli, Toyota, op 45.947
4. Ralf Schumacher, Toyota, op 46.719
5. Giancarlo Fisichella, Renault, op 57.936
6. Mark Webber, Williams-BMW, op 1.08.542
7. Juan Pablo Montoya, McLaren-Mercedes, op 1 ronde
8. David Coulthard, Red Bull, op 1 ronde
9. Rubens Barrichello, Ferrari, op 1 ronde
10. Nick Heidfeld, Williams, op 1 ronde
11. Felipe Massa, Sauber, op 3 ronden
12. Tiago Monteiro, Jordan, op 3 ronden
13. Narain Karthikeyan, Jordan, op 3 ronden
Snelste ronde: Giancarlo Fisichella, ronde 66, 1.15.641

3e zege van Kimi Raïkkönen, 139e zege van McLaren.

Stand Kampioenschap:
1. Alonso, 44 punten
2. Trulli, 26
3. Raïkkönen, 17
4. Fisichella, 14
5. R. Schumacher, 14
6. Webber, 12
7. M. Schumacher, 10
8. Montoya, 10
9. Coulthard, 10
10. Barrichello, 8

Constructeurs:
1. Renault, 58 punten
2. Toyota, 40
3. McLaren-Mercedes, 37
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet