Formula Ford

Formule Ford: thriller in Assen (lang)

groep_608

Pure reclame voor de Formule Ford, zo mag vooral de tweede wedstrijd op TT Circuit Assen wel worden genoemd. Een groep van maar liefst zeven rijders streed rondenlang wiel aan wiel waarbij voortdurend van positie werd gewisseld. Uiteindelijk ging John Svensson verrassend met de overwinning aan de haal. Francesco Pastorelli pakte de winst in de eerste race na twaalf ronden Rogier Jongejans in zijn versnellingsbak te hebben gehad. In de Zetec-klasse ook al een ongemeen spannende strijd om de kop. Race één leverde een overwinning op voor de van de laatste rij gestarte Michel Florie terwijl in race twee Melroy Heemskerk de concurrentie net achter zich wist te houden en daarmee de hoogste trede van het podium mocht beklimmen.

480_melroy_4188

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Tim Böhme, Gerrie Hoekstra en Chris Schotanus


Na wedstrijden op Circuit Park Zandvoort en Spa-Francorchamps waren de Formule Ford-rijders met het TT Circuit Assen alweer aan hun derde circuit van dit seizoen toe. In Drenthe waren uitsluitend punten te verdienen voor het Nederlands kampioenschap. De Benelux titelstrijd wordt bij het volgende evenement, de Masters in Zolder weer opgepakt.

480_nat_3987

Kort wennen
Na een natte vrije training op zaterdagochtend was het tijdens de kwalificatietraining gelukkig eindelijk helemaal droog. Alle rijders gingen dan ook meteen de baan op om in de slechts twintig minuten durende kwalificatie het vernieuwde Assen zo goed mogelijk te leren kennen. De mannen die eerder dit seizoen al voorin te vinden waren bezetten ook in Assen na enkele ronden de eerste posities. Francesco Pastorelli, voor Rogier Jongejans, Anders Krohn, Simon Knap, John Svensson en Henk Vuik. Liroy Stuart zette al vroeg in de training zijn auto op een gevaarlijke plaats langs de baan en veroorzaakte daarmee een code rood.

480_dongen_actie_4219

Beste man in de Zetec-klasse was op dat moment Jan Paul van Dongen die in een toch niet bepaald nieuwe auto bijzonder snel rondging. Medefavoriet Michel Florie kwam niet verder dan een 16de plaats overall. De Amsterdammer had in de eerste ronde in de Geert Timmerbocht een paaltje geraakt en daarbij zijn auto zodanig beschadigd dat hij de rest van de training aan zich voorbij moest laten gaan.

480_schade_florie_4548

Wisselingen
Na de hervatting was het Shirley van der Lof die als eerste een flinke sprong in het klassement wist te maken en zich op een vijfde positie nestelde. De volgende die zich sterk verbeterde was Vuik die achter teamgenoot Krohn de vierde plaats overnam van Knap. Steeds beter verging het Rogier de Wit die zijn tijd gestaag scherper stelde en zijn naam zelfs even op de zesde plaats terugvond. Ook de Deen Nils Vestergard deed het naarmate de kwalificatie vorderde steeds beter en nam met nog maar een paar minuten te gaan de zesde plaats over van een eveneens sterk teruggekomen Svensson. In de allerlaatste doorkomst perste Van der Lof er nog een snelle ronde uit en pakte de zevende positie.
 
480_pole_pastorelli_4581

In de kop veranderde in de volgorde niets meer waardoor de pole position bij Pastorelli bleef, voor Jongejans, Krohn, Vuik, Knap, Vestergard, Van der Lof en Svensson. De startopstelling van de tweede race werd bepaald door de op één na snelste ronde uit de kwalificatie. Dit leverde echter geen schokkende verschuivingen op.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet