Formula Ford

Formule Ford: thriller in Assen (lang)


480_groep_race2_610

Superlatieven tekort
De Formule Ford had duidelijk het mooiste voor het laatst bewaard. De tweede race werd het klapstuk van de dag. Een groep van eerst negen en daarna zeven rijders vocht bijna twaalf ronden wiel aan wiel om de overwinning. Svensson, Krohn en Pastorelli lagen daarbij beurtelings aan de leiding. De Zetec-klasse wilde duidelijk niet voor de grotere broer onderdoen want ook daarin was de strijd om de kop ongemeen spannend met een verrassende winnaar.

480_pech_florie_5869

Start
Helaas moest de Zetec-winnaar van race één, Florie al voor de opwarmronde opgeven met een kapotte koppakking. Dit keer een slechte start voor Pastorelli. De polesitter was zo druk bezig om de als tweede en vierde gestarte Jongejans en Vuik af te stoppen dat hij de als derde en vijfde gestarte Krohn en Svensson voorbij zag schieten en de leiding nemen. Een ronde later wist de Belg de Noor zelfs te passeren en de kop te pakken. Nog in diezelfde ronde passeerden Krohn en Pastorelli de leider en lag Svensson opeens weer derde. Het gevecht om de koppositie was zelfs zo hevig dat binnen drie bochten zowel Pastorelli, Krohn als Svensson een keer aan de leiding lagen. Maar in de slipstream van dit drietal volgden Vuik, Jongejans, Rogier de Wit, Van der Lof, Knap en Laurens de Wit.

480_rogier_615

De eerste vijf zaten daarbij binnen één seconde en de eerste negen binnen 2,5 seconden. Helaas vielen Van der Lof en Rogier de Wit uit dit groepje weg toen de laatste spinde en Van der Lof hem niet meer kon ontwijken.

Voortdurende wisselingen
Vuik wist Pastorelli vanuit de slipstream te passeren, waarbij de leider in het kampioenschap meteen in de verdediging moest tegen een aandringend KTG-duo Knap en Jongejans.

480_strijd_viertal_6967

Als één, voortdurend van positie wisselend lint gingen Svensson, Krohn, Vuik, Pastorelli, Jongejans, Knap en Laurens de Wit de laatste paar ronden in. Krohn was duidelijk sneller dan Svensson en zocht naar een gat. De rechtelijn snelheid van de Van Diemen van de Belg lag echter zoveel hoger dat de Noor zijn aanvallen steeds zag vastlopen. Bij het aanremmen van de Haarbocht probeerde Krohn de leiding te pakken, maar het duo raakte elkaar waardoor Pastorelli de kop kon overnemen, voor Svensson en Vuik. Enkele bochten later pakte Svensson echter weer de leiding terug terwijl Krohn terugviel naar plaats vijf achter Knap. In de laatste ronde deed Pastorelli nog een ultieme poging maar de snelheid van Svensson lag zo hoog dat de Belg als winnaar de finish passeerde. Achter dit tweetal veranderde zelfs in de laatste ronde de volgorde nog compleet.

480_vuik_6962

Als derde ging Vuik de laatste ronde in maar hij werd geraakt door Krohn en spinde. Krohn legde daarmee beslag op de derde positie. Knap en Jongejans kozen bij het passeren van de spinnende Vuik de verkeerde kant en zagen aan de andere kant Laurens de Wit langskomen.

480_laurens_616

De Wit maakte daarmee een sprong van de zevende naar de vierde positie, voor Knap, Jongejans en een teleurgestelde Vuik.

480_zetec_strijd_6984

Mooie strijd
Behalve aan de kop van het veld werd ook in het middenveld hevig gevochten om de leiding in de Zetec-klasse. Polesitter Van Dongen had een slechte start en zag Heemskerk voorbij komen die daarbij ook Genemans wist te verschalken. Een aanval op de leiding door Stuart eindigde in een uitstapje van de laatste. Vervolgens kreeg Heemskerk het aan de stok met Genemans en Van Dongen. Het gevecht ging vele ronden door, waarbij Van Dongen uiteindelijk Genemans bij een uitstapje wist te passeren en de tweede positie voor zich opeiste.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet