IndyCar

IRL: Scott Dixon wint op Watkins Glenn. Vechtpartij tussen AGR-Penske Teams

De Nieuw Zeelander Scott Dixon heeft op het circuit van Watkins Glenn een hattrick gescoord. De Ganassi-coureur won voor de derde achtereenvolgende keer op het circuit van Watkins Glenn. Een aanrijding tussen Sam Hornish jr. en Tony Kanaan leidde in het parc fermé tot een behoorlijke vechtpartij tussen de teamleden van Andretti Green Racing en Team Penske.

Tekst Willem J. Staat

dixon_watkins_glenn
Hattrick voor Scott Dixon op Watkins Glenn. De Nieuw Zeelander won er voor de
derde maal. Foto: IRL

Hattrick Scott Dixon
De Nieuw Zeelander Scott Dixon boekte op het circuit van Watkins Glenn zijn eerste zege dit seizoen. Met een voorsprong van ruim 6.2 seconden versloeg Dixon Sam Hornish jr. en het AGR-trio Dario Franchitti, Tony Kanaan en Marco Andretti. Ook liep Dixon qua punten iets in op Dario Franchitti, die aan de leiding gaat in het kampioenschap. Pole-man Helio Castroneves leidde aanvankelijk de wedstrijd, maar verdween in de 19e ronde na een fout van de baan. “Mentale fout, ik wilde mijn landen houden, ik wist dat Scott in de eerste bocht erg snel was, maar ik overdreef de boel een beetje door iets teveel te pushen” gaf de Braziliaan eerlijk toe. Zijn bolide vatte zelf kortstondig vlam. Nadart de neutralisatie voor de crash van Castroneves werd opgeheven nam diens landgenoot Vitor Meira voor enige tijd de leiding. Zoals zo vaak ging Meira dit keer ook weer met lege handen naar huis. Doordat de telemetrie niet volledig werkte en de Braziliaan van radiocontact verstoken bleef, viel hij zonder methanol en moest naar de pits worden teruggesleept. De onfortuinlijke Panther-coureur eindigde als zeventiende en laatste in de wedstrijd waarin Castroneves de enige uitvaller was. Uiteindelijk ging de zege naar Ganassi-coureur Scott Dixon.

tk_watkins_glenn
Is Tony Kanaan de boosdoener? Foto: Honda

Hornish-Kanaan incident leidt tot vechtpartij
Een aanrijding tussen Sam Hornish jr. en Tony Kanaan waarbij beiden hun sidepods beschadigden leidde na afloop tot een flinke vechtpartij in de pitlane. Zowel Hornish jr. als Kanaan wilden bij elkaar verhaal gaan halen. Toen Hornish Sr, op Kanaan afstoof draaide deze zich om en liep weg. Tony Kanaan: “Ik sla geen oude mannen” Hoewel zowel Dario Franchitti als Dan Wheldon nog een bemiddelende rol trachtte te spelen was het kwaad al geschied. Jaime Camera, die in de Infiniti Proserries voor het team van Andretti Green utikomt werkte Hornish Sr. tegen de grond, waarop de crews van zowel Andretti Green en Team Penske met elkaar slaags raakten. Het leidde tot de nodige consternatie in de pitlane, waardoor de prestatie van Scott Dixon naar de achtergrond verdween. Over dit incident is voorlopig het laatste woord nog niet gesproken. Brian Barnhart van de IRL kondigde in ieder geval sancties tegen betrokkenen aan. In de 12 jarige geschiedenis van de IRL was er jaren geleden een incident tussen Arie Luyendijk en A.J. Foyt Sr. over de uitslag van een wedstrijd, terwijl Danica Patrick enkele weken geleden Dan Wheldon op Richmond onder handen nam. Tegen beiden werden geen sancties genomen, omdat het hier een verschil van mening betrof.

UITSLAG
1. Scott Dixon Dallara Honda 60 ronden
2. Sam Hornish jr. Dallara Honda 60 ronden
3. Dario Franchtti Dallara Honda 60 ronden
4. Tony Kanaan Dallara Honda 60 ronden
5. Marco Andretti Dallara 60 ronden
6. Buddy Rice Dallara Honda 60 ronden
7. Dan Wheldon Dallara Honda 60 ronden
8. Kosuke Matsuura Dallara Honda 60 ronden
9. Darren Manning Dallara Honda 60 ronden
10.Jeff Simmons Dallara Honda 60 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet