WTCC

WTCC: Dubbelzege voor BMW, Coronel keurig vierde

480_priaulx

Terwijl regerend wereldkampioen Andy Priaulx zijn eerste overwinning van het seizoen boekte en zijn BMW-merkgenoot Jörg Müller dankzij de tweede plaats de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overnam, leverde Tom Coronel de sterkste prestatie van het seizoen tot nu toe door met zijn SEAT Leon van het SEAT Team Holland als vierde te eindigden in de tweede WTCC-race op het stratencircuit van Porto. De Gooise rijder reed zelfs lange tijd uitstekend derde, maar moest zich in de slotfase toch gewonnen geven tegen de hevig aandringende Chevrolets van Alain Menu en Nicola Larini. Larini eindigde kort daarop echter in de bandenstapel, waardoor Coronel alsnog vierde werd.

Tekst: René de Boer

Superieure tractie
Bij de start van de race waren het zoals verwacht de achterwielaangedreven BMW’s die profiteerden van hun superieure tractie en de leiding pakten, met Jörg Müller voor Andy Priaulx. Anders dan in de eerste race, toen hij op de duidelijk minder schone buitenlijn moest starten en een plek verloor, startte Coronel nu aan de binnenkant en wist zijn derde startplek met verve te verdedigen. Hij hield zijn SEAT-merkgenoten Tarquini en Muller zonder problemen achter zich, maar die moesten in het verloop van de race de Chevrolets van Larini en Menu voor zich dulden.

480_priaulx2

Priaulx verschalkt Müller
In de beginfase was er een leuke strijd van BMW-rijder Farfus met de Chevy’s van Rob Huff en Alain Menu, waarbij Farfus uiteindelijk het nakijken had. Aan de kop van het veld bouwden Müller en Priaulx een gestage voorsprong op. In de vijfde ronde pakte Priaulx de leiding, nadat Müller een tik te laat remde. “We reden een tijdje naast elkaar. Er zijn maar weinig rijders met wie dat kan, maar met Jörg lukt dat”, prees Priaulx zijn merkgenoot naderhand. Vervolgens reed de Brit zonder problemen de overwinning naar huis, zijn eerste zege van het seizoen. Müller werd tweede en gaf toe, onderweg af en toe bang te zijn geweest zijn positie te verliezen. “Er lag zoveel rotzooi op de baan, twee centimeter naast de lijn en je zit in de banden”, vertelde hij.

480_coronel-porto-1

Coronel tevreden met beste seizoensresultaat
Dat ondervond Rob Huff (rechtdoor in de 12e ronde) en even later ook diens teamgenoot Nicola Larini, nadat hij in de laatste ronde met Menu in zijn kielzog Coronel had ingehaald. In plaats van het podium betekende dat dus een nul-resultaat voor de Italiaan. Menu stond na zijn zege in de eerste race nu dus opnieuw op het podium, terwijl Coronel heel content was met zijn vierde plaats. “Ik heb lekker geracet en zo lang mogelijk geprobeerd om die Chevy’s achter me te houden, maar ik wist gewoon dat het een keer ging gebeuren. Daarvoor waren ze gewoon te snel”, gaf hij eerlijk toe. “Het is wel lekker dat ik nu weer eens echt heb kunnen knokken, dat was een tijd geleden.” Met zijn vierde plek was Coronel tevens de best geklasseerde SEAT-rijder.

Uitslag:
1. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, 13 r. in 32.02,175 (gem. 114,72 km/u)
2. Jörg Müller (Dui), BMW 320si, op 2,057
3. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Lacetti, op 4,394
4. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon, op 4,798
5. Yvan Muller (Fra), SEAT Leon, op 6,188
6. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 6,497
7. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon, op 7,006
8. Pierre-Yves Corthals (Bel), SEAT Leon, op 9,101

Stand:
1. Müller, 58 punten
2. Priaulx en Farfus, 56
4. Muller, 39
5. Menu en Larini, 38
14. Coronel, 12.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet