Formule 1

Formule 1: Derde zege Raikkonen in 2007 op Silverstone

De Fin Kimi Raikkonen heeft vanmiddag met Ferrari de Britse GP op zijn naam geschreven. Fernando Alonso en Lewis Hamilton eindigden respectievelijk als tweede en derde voor het team van McLaren Mercedes. De thuisoverwinning van Hamilton bleef uit.

Tekst Willem J. Staat
raikkonen_britse_gp
Kimi Raikkonen op weg naar zijn derde GP zege dit seizoen op Silverstone. Foto:
Ferrari

Geen thuisoverwinning Hamilton
Hoewel de duizenden Britten op een thuisoverwinning van Hamilton gehoopt hadden, bleef die uit. Hamilton neemt bij de start direct de leiding maar staat kort voor zijn eerste pitstop onder behoorlijke druk van Raikkonen. Juist bij die eerste stop gaat Hamilton in de fout, en wil iets te vroeg wegrijden. Een fout, die hij bij de persconferentie openlijk toegeeft. Hamilton verklaarde achteraf dat hij ook wel problemen met de balans van zijn auto had, “Pas tijdens de laatste stint van de wedstrijd voelde de auto eigenlijk perfect aan” verklaarde Hamilton achteraf. In de 20e ronde maakt Fernando Alonso echter wel een foutloze stop en neemt de leiding van Raikkonen over. Toch pakt deze strategie in het nadeel van Alonso uit, omdat Raikkonen wat meer ronden door kon rijden. In de 43e ronde maakt Raikkonen zijn laatste korte stop en behoudt de leiding, hoewel Alonso nog tot op 5 seconden weet te naderen, Alonso geeft achteraf toe dat Ferrari gewoon te sterk was. “Ook was onze strategie niet volgens plan” verklaarde de Spanjaard achteraf. Alonso werkt zijn laatste stop op zachte banden af maar moet erkennen dat Raikkonen gewoon de sterkste man op Silverstone is.

Inhaalrace Felipe Massa
Voor Felipe Massa begint de wedstrijd slecht. Bij de start slaat de motor van de Braziliaan af en moet worden weggeduwd, waardoor de Grand Prix met één ronde werd ingekort. De Braziliaan vertrok vanuit de pitlane en rijdt een superwedstrijd. Na 22 ronden al rijdt de Ferrari-coureur in de punten en bezette zelfs even voor korte tijd de derde plaats. In diezelfde ronde verdwijnt de Toyota van Ralf Schumacher met een kapotte motor uit de wedstrijd, nadat de Duitser lange tijd in de top 8 had stand gehouden. Ook Mark Webber met de Red Bull Renault en Adrian Sutil zijn dan inmiddels al van het strijdtoneel verdwenen. De Spyker-coureur blies precies voor het gezicht van Christijan Albers zijn motor op. Ook dit weekend zat het Spyker niet mee. Christijan Albers werd als vijftiende geklasseerd. Pikant detail is dat de rondetijden goed genoeg waren voor de middenmoot tijdens de wedstrijd.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet