WTCC

WTCC: Menu behaalt derde seizoenszege, Coronel zesde


Slaapverwekkende saaiheid
In tegenstelling tot wat normaliter gebruikelijk is in het WTCC was de race ditmaal van een slaapverwekkende saaiheid. Menu bleef bij de vliegende start aan de leiding voor zijn beide teamgenoten. De enige actie bij de start kwam van Tarquini, die Coronel voorbijstak en zo de vierde plaats veroverde. In de eerste ronde kwam het tot een aanrijding tussen BMW-rijders Farfus en Zanardi in de strijd om de negende plaats, waarbij de Braziliaan de Italiaan in de rondte draaide. Even verscheen de melding “under investigation” op de schermen van de tijdwaarneming, maar verdere actie van de sportcommissarissen bleef uit.

Lange safety-car-fase
In de tweede ronde miste Emmet O’Brien zijn rempunt en knalde de bandenstapels in. Daar werd de SEAT van Coronels teamgenoot geraakt door de BMW van Sergio Hernandez, die voor de derde maal dit weekend (na kwalificatie en warm-up) flinke schade reed. Ook de SEAT van Roberto Colciago liep hierbij schade op, voor alledrie de rijders was de race beëindigd. Uiteraard volgde een safety-car-fase, omdat de baan geblokkeerd was. Na vijf ronden achter de safety-car was er de herstart met nog zes rondes op het bord. In de zestiende ronde volgde het einde van de race voor Olivier Tielemans, die met zijn Alfa Romeo 156 de muur raakte. Afgezien van een spin van Rangoni, die de race kon voortzetten en twintigste bleef, en de inhaalactie van Yvan Muller op Coronel in de laatste ronde, was er verder geen actie in de wedstrijd. Menu won voor Huff en Larini. De situatie tussen Muller en Coronel was duidelijk, zeker nadat er iemand van het team van Muller bij Coronels teambaas Paul Ridgway op de pitmuur kwam voor overleg… “Zo verkeerd is het niet”, zei Coronel. “Nu start ik de tweede race als derde en sta ik aan de binnenkant. Dat is een voordeel.”

480_wtcc_coronel

Menu blij met derde seizoenszege
“Super!” straalde de Zwitserse winnaar Menu na afloop van de wedstrijd. “Wanneer je bedenkt waar we waren in 2005, toen we met ons WK-programma begonnen, en dan ziet waar we nu zijn, hebben we een hele stap gemaakt. Ik ben heel tevreden met mijn resultaten tot nu toe, maar ik speel geen rol meer in de strijd om de titel. Daarvoor zijn de BMW’s gewoon te sterk. Nu misschien nog niet, maar als iedereen straks met 50, 60 kilo ballast aan boord rijdt, dan zijn ze weg. Natuurlijk gaat het op stratencircuits super, hier en in Pau, maar op een permanente baan ziet het er misschien alweer heel anders uit. We hadden het moeilijk in Brno, ook Anderstorp wordt niet makkelijk voor ons. Maar ik ben vooral blij met deze overwinning, mijn derde van het seizoen.”

480_strijd_wtcc

Uitslag:
1. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Lacetti, 13 r. 34.07,853 (gem. 107,70 km/u)
2. Robert Huff (GBr), Chevrolet Lacetti, op 0,837
3. Nicola Larini (Ita), Chevrolet Lacetti, op 1,618
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon, op 1,929
5. Yvan Muller (Fra), SEAT Leon, op 5,418
6. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon, op 6,090
7. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, op 6,638
8. Jörg Müller (Dui), BMW 320si, op 6,970
Uitgevallen: Olivier Tielemans (Ned), Alfa Romeo 156, van de baan

480_wtcc_achter
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet