Formula Ford

Formule Ford: Pastorelli bezwijkt niet onder druk Jongejans

480_podium_ford_race1

Rogier Jongejans zat twaalf ronden lang op de achterkant van leider Francesco Pastorelli, maar de leider in het kampioenschap wist de druk te weerstaan en behaalde weer een overwinning. Als derde kwam Anders Krohn eenzaam en alleen over de meet, maar hij werd naderhand bestraft voor inhalen onder geel en krijgt twintig strafseconden waardoor Simon Knap doorschoof naar plaats drie. In de Zetec-klasse had Michel Florie vanaf de laatste startrij een mooie inhaalrace, waarmee hij uiteindelijk de overwinning binnenhengelde, voor Auke Gemenans.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra


Bij de start gooit polezitter Pastorelli gelijk het gat dicht en duikt als leider de eerste bocht in.
Rogier Jongejans volgt goed, terwijl Nils Verstergard zijn negende startplaats gelijk in de eerste bocht om zeep helpt door te spinnen. Daarachter pakt Henk Vuik de derde plaats van Anders Krohn. De Noor pakt echter een ronde later Vuik weer terug, die nog meer plaatsen verliest als hij een klein foutje maakt. Vierde ligt nu John Svensson, maar deze krijgt een drivethroughpenalty voor de openingschaos, waardoor Shirley van der Lof nu vierde rijdt.

Aan kop leidt Francesco Pastorelli nog steeds, maar Rogier Jongejans zit op zijn hielen. De twee hebben een aardige voorsprong op Anders Krohn, maar die rijdt wel snellere rondetijden en loopt dus in. Achter de drie koplopers rijdt Shirley van der Lof, maar zij wordt opgejaagd door Henk Vuik. Vuik passeert de dame zelfs, maar gaat in de rondte en verliest weer een aantal posities. Nu heeft Van der Lof Simon Knap op haar hielen, die in ronde zes de vierde plaats overneemt. Van der Lof weet echter wel aan te sluiten en houdt Knap onder druk.

Ook in de Zetec-klasse is er de nodige strijd. Auke Genemans heeft de leiding in handen op de zesde plaats, maar Michel Florie rijdt vlak daarachter op plaats zeven, terwijl de Amsterdammer als zeventiende was gestart. Wanneer John Svensson van achteren komt beslist hij de strijd om de leiding, want hij verleidt Genemans tot een foutje, die daarmee terugvalt naar plaats tien en bovendien de aansluiting met Florie verliest.

Aan kop lijkt Pastorelli de Pastorelli de druk te weerstaan en naar de overwinning te rijden. Krohn heeft daarachter de aansluiting toch niet meer weten te vinden, maar hij eindigt rustig als derde. Shirley van der Lof slaat in de laatste ronde nog toe in de strijd om plaats vier, zij verschalkt Knap in de haarbocht verrassend buitenom. Zo lijkt zij de vierde plaats te bemachtigen, maar in die laatste ronde vecht ook Knap zich weer knap terug en eindigt wint uiteindelijk de tweestrijd.

480_pastorelli

“Het was niet twee vingers in de neus, ik moest ze gewoon aan het stuur houden, maar het ging wel gewoon goed”, reageerde winnaar Pastorelli. “Ik stond de hele race onder druk van Rogier Jongejans, maar pas in de laatste bocht kwam hij heel dichtbij. Maar toen was ook de finishvlag wel erg dichtbij.”

Voor Rogier Jongejans was het een kwestie van volgen. “Ik miste eigenlijk de ballen om hem ernaast te zetten”, was de eerlijke reactie. “Op de juiste momenten was Pastorelli gewoon snel, maar ik wilde ook graag de auto heel houden voor de tweede race. Dan neem ik geen genoegen meer met de tweede plaats en zet ik hem ernaast.”

De oorspronkelijke nummer drie Anders Krohn reed de snelste rondetijd, maar kwam te kort om het gat dicht te rijden. “Ik had wat problemen met de remmen en daardoor kon ik de aansluiting niet meer halen. Ook werden de banden wat minder en ook het koppie werd minder want ik wilde misschien wel iets te graag naar voren toe. Vanmiddag hoef ik het gat echter niet meer dicht te rijden en kan ik meteen het gevecht aangaan.”

Uitslag race 1 Formule Ford
DPP Assen, zondag 8 juli 2007

1. Francesco Pastorelli, 12 ronden
2. Rogier Jongejans, op 0.594
3. Simon Knap, op 17.058
4. Shirley van der Lof, op 17.240
5. Henk Vuik Jr., op 21.275
6. Anders Krohn, op 23.280
7. John Svensson, op 23.626
8. Laurens de Wit, op 28.606
9. Michel Florie, op 32.943 (Zetec)
10. Auke Genemans, op 33.198 (Zetec)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet