Columns

DNRT: Column: De minuut van Huub: De ZomerAvondCompetitie voorziet vreselijk in een behoefte

Het is erg hard nodig voor de grote groep die regelmatig ontzettend willen rachen en scheuren. Vroeger kon dat overal en nu kan dat bijna nergens meer. Maar bij de ZAC kan dat dus wel en in alle hevigheid.

Doe het niet omdat het ook nog ergens nuttig voor zou zijn, want dat is het niet. Maar het is wel heel verschrikkelijk machtig leuk om te doen. Het begint met een racecursus. Op zich al een belevenis. Je verveelt je geen moment. En dat is weer een deel van je opvoeding. De cursussen beginnen in November.

Denk je dat je in de groep zit die we in de eerste alinea hebben omschreven, Kijk dan even op de kalender van deze site en kom kijken bij een van de wedstrijden. De ZAC is gastvrij en entree is gratis. Het zijn geen publieks- en sponsorevenementen Het is SPORT. Er wordt gestreden van de eerste tot de laatste ronde.

De wedstrijden van de ZAC worden altijd op een dag gereden. Weekdagen en weekenddagen. Omdat racen op dinsdag nog lekkerder is dan op zondag en omdat het jaar te weinig zondagen heeft. Deelnemers zijn vaak zakenmensen voor wie iedere dag moeilijk is om vrij te maken. Veel belangrijker is dat trainingen en wedstrijden geen dagen in beslag nemen.

Je kan met een eigen auto rijden, maar je kan ook een auto huren voor een seizoen. Dat kan ook met een groepje van vrienden. Want de endurance wedstrijden zijn meestal met 4. Die kan je ook met z’n tweeen rijden. Dan rij je twee keer zo veel, maar het kost ook dubbel. Je kan ook je eigen auto kopen en laten onderhouden. Er zijn veel goede oplossingen.

Kom ook kijken naar de mensen die meedoen. Meer uiteenlopend zie je ze nergens. Ogenschijnlijk keurige huisvaders, racers van dik in de 60, en vrouwen doen het ook. Praat vooral ook met die mensen. Als je denkt dat het iets voor je is weet je het daarna zeker. Dan kan je rustig plannen hoe je zelf aan autoracen gaat beginnen.

Racen is niet gratis. Dat is het nooit geweest. Maar autoracen heeft nog nooit zo weinig gekost. Kijk wat het kost en met welke wagens je rijden kan. Ook daar een aantal verrassingen. Wie dacht dat je met een Volvo 360 kon racen, of met een Seat Ibiza diesel. Maar dat zijn toffe scheurijzers. Porsches, BMW’s, Evo’s en MINI’s ook natuurlijk.

Ook in slechte tijden is het animo groot en wordt steeds groter. Stel voor dat je zelf aan auto races had kunnen deelnemen en dat kan, maar je doet het niet zonder duidelijke reden. Dat gaat niet goed komen met je geweten op lange termijn.

Okay, interesse kom gezellig langs op “raceday” en je kijkt je ogen uit. Praat met de deelnemers en je zal verbaasd staan. Welkom bij de sport waarvan iedereen denkt dat het onbereikbaar is. Het is niet heel gemakkelijk, maar ligt voor velen heel erg binnen bereik.

Huub Vermeulen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet