Columns

DNRT: Column: De minuut van Huub: Racen op school

Het ALFA College te Groningen, een Middelbare technische school, maakt zijn opleiding autotechniek wel uiterst interessant voor de leerlingen. Er gaat geraced worden met 2 BMW E30-M's.

huub_mts

De auto's worden door de studenten geheel gedemonteerd en klaar gemaakt zoals dat hoort. Totaal gaat het om een groep van 12 studenten. Ofwel 2 groepen van 6 met een eigen auto. Alle 12 studenten gaan ook een racecursus volgen en examen doen voor de racelicentie. Bedoeling is dat om beurten met eigen geprepareerde wagens aan de races van de ZomerAvondCompetitie deelgenomen gaat worden.

Natuurlijk was ik enthousiast toen ik door het Alfa College benaderd werd. Enthousiast omdat het voor de races leuk is als er een school deelneemt. Maar ook omdat dit natuurlijk een prachtige opvoeding is voor studenten in de automotive. Om eea mogelijk te maken verleent Circuit Park Zandvoort en de Rensportschool serieuze medewerking. De KNAF (sektie AR) doet een financiele bijdrage voor de aanschaf van de auto's en de deelnemers in de E30 klasse en met name de grote en deskundige groep Oss voorziet het Alfa College van informatie.

Het is niet de eerste keer dat midden- en hoge scholen bij de racerij betrokken zijn. Maar het is wel heel prima. Laten we hopen dat dit weer een voorbeeld is dat doet volgen. Dat er straks mensen van die school naar de industrie gaan die de race spirit meenemen. Dat is dus het tegengestelde van langzaamaanacties. Wie een racemonteur in dienst heeft merkt dat de tijd voor het verwisselen van een versnellingsbak ten minste wordt gehalveerd. En wel in een keer goed. Mensen ook die van veel meer dingen verstand krijgen. Daar heb je wat aan.

De medewerking van de verschillende partijen in deze vorm is uniek (KNAF sektie Autorensport, CPZ, RSZ, DNRT-ZAC, Groep Oss). Dat is tot nu toe nog niet zo is geweest. Dat wil niet zeggen dat in de toekomst deze partijen alle aanvragen van scholen op dezelfde manier zullen honoreren. Dat is afhankelijk van mogelijkheden en de beschikbaarheid van budget. Dat neemt niet weg dat de genoemde partijen er positief tegenover staan en er zo veel mogelijk aan mee zullen werken. Er zijn voldoende klassen die mogelijk ook zonder (financiele) medewerking binnen bereik liggen. Je moet het dan wel wat harder willen.

Er zijn al voorzichtige plannen om op termijn, te overwegen om een klasse te maken speciaal voor de autoscholen. Zodat de scholen zich met gelijk basis materiaal en eigen preparatie en instelling kunnen meten. Voor de goede scholen met goede leerlingen kan dat hevig motiverend zijn. En dat is toch ook wat de scholen zouden moeten willen. Winnen gaat niet zonder aanzienlijke inspanningen en ook dat moeten leerlingen leren. Vervolgens zal zowel de schoolleiding, leraren als leerlingen apetrots zijn op hun overwinning.

Net als de sport is ook het bedrijfsleven een grote competitie. Je moet steeds proberen beter te zijn dan anderen. En dan is het goed om mensen in dienst te hebben die daar aan gewend zijn. Heel veel mensen komen van school en vinden daarna dat de wereld niet goed op hun is afgestemd. Dat klopt ook wel, de wereld is helemaal niet op ze afgestemd. Maar ben je van school uit al gewend om de competitie aan te gaan dan ligt dat ineens heel anders. Dan ga je ervoor en weet je dat dingen niet vanzelf komen. Alfa College, dat hebben jullie goed gezien.

Kijk naar de teams en de vorderingen op www.alfaracing.nl
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet