DNRT

DNRT: Terugkeer van de senioren (1): Berend Oeberius Kapteijn

480_oeberius1

Hij had het voor iedereen stil gehouden. Berend Oeberius Kapteijn wilde eerst kijken of het racegevoel er nog was. De veteraan, die na twaalf jaar weer achter het stuur van een raceauto stapte, was gevraagd door het Volkswagen Endurance Cup Team van Martin Schilder VW. Eén van de vaste rijders was afwezig en de 52-jarige medewerker Sales Audi van Martin Schilder was eigenlijk een logische keuze. Berend hapte toe.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Chris Schotanus en Gerrie Hoekstra


480_oeberius3

Kapteijn begon zijn lange autosportcarrière in1978 met een Simca Rally II. Met de Ford Escort RS 2000 werd het eerste Nederlands kampioenschap behaald in 1980. Van 1982 tot en met 1986 was Berend één van de sterren in de beruchte Toyota Corolla Cup. Een klasse waar het plaatwerk absoluut niet gespaard bleef. Na deze wilde jaren reed ‘de BOK’ tot 1993 in de Suzuki Swift waarin twee kampioenschappen werden behaald. Uiteindelijk reed hij in 1994 en 1995 voor Rover in de gelijknamige Cup.

480_oeberius4

De klasse
De Volkswagen Endurance Cup is een snel in populariteit gegroeide klasse. Er kan uitsluitend met door de DNRT geleverde auto’s worden deelgenomen. Alle auto’s zijn technisch gelijk. Teams met vier rijders per auto zijn gezien de lange afstandsraces gebruikelijk. Het houdt ook de kosten laag.

Comeback
Na 12 jaar dus stilletjes een comeback voor de sympathieke rijder en dat viel zeker niet mee. “Ik kreeg woensdag pas te horen dat ik zou rijden, maar mijn licentie was natuurlijk al lang verlopen. Als je boven de vijftig bent en je wil gaan racen moet er eerst een ECG-hartfilmpje worden gemaakt voordat Dr. Baller van de KNAF zijn goedkeuring geeft. Via een bevriende cardioloog is alles nog snel voor elkaar gekomen en alles was in orde.”

Het debuut
”Ik had nog nooit in een VW Golf V TDI geracet en dat viel in het begin flink tegen. Ik kwam tegen die jonge honden drie seconden te kort maar pikte het toch snel op. Ik had heel snel mijn oude ritme terug. Op zaterdag werd er pittig veel schade gereden door vaak onervarenheid van een aantal rijders. Op zondag reed men weer met beleid zoals het in deze klasse hoort. Verder viel mij de professionaliteit op van het team waarin wij reden. Bas Koeten Racing verzorgt het onderhoud van de wagen, regelt de hospitality en het verdere transport. Alles is keurig geregeld.’’

De toekomst
Of er een vervolg komt op zijn rentree, weet Berend niet. "Ik zou het wel graag willen. Mijn zoon Duco gaat eigenlijk altijd met me mee. We hebben nog geen budget om hem te laten rijden. Maar als het lukt wil hij graag instappen. Misschien wel in één team met zijn vader.’’

480_oeberius2

Berend met zijn teamgenoten na de races

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet