Formule 1

Formule 1: Kimi Räikkönen wint, bizar tankincident Albers

Dat er een Ferrari zou winnen in Frankrijk was geen complete verrassing, na de poleposition van Felipe Massa, maar in plaats van de Braziliaan ging teamgenoot Kimi Räikkönen er met de grote buit vandoor. De Fin volgde Massa op de voet en toen hij twee extra rondjes had voor zijn tweede pitstop boekte hij genoeg winst om zijn teamgenoot te verschalken. Lewis Hamilton kon met zijn drie-stop-strategie geen vuist maken, maar eindigde wel gewoon weer op het podium. Spyker had een chaotische race, met als dieptepunt Christijan Albers die met de hele tankinstallatie wegreed, wat uiteraard einde wedstrijd betekende voor de Nederlander.Tekst: Daan Jeuken

Gisteren in de kwalificatie had hij al te kampen met technisch malheur, ook op de startgrid heeft Adrian Sutil geen geluk met zijn Spyker. De bolide wil niet starten en daarom moet hij uitstappen en naar de pits rennen om plaats te nemen in de reservewagen. Terwijl de rest van het veld de bandjes opwarmt wordt de Spyker van de baan geduwd en neemt de Duitser plaats in zijn nieuwe racebolide.

Perfecte start is er van Kimi Räikkönen, die al in de eerste meters Lewis Hamilton verschalkt. Terwijl Alonso jaagt op Trulli tikt de Italiaan de achterkant van Kovalainen aan, die daarop spint en een lekke achterband oploopt. Alonso omzeilt het gedrang en komt als achtste uit de Adelaide hairpin. De Spanjaard rijdt achter Nico Rosberg die hij ook al snel passeert. Achteraan in het veld krijgen Davidson en Liuzzi het aan de stok; de Brit tikt de Italiaan aan, die spint en Davidson weer terugtikt. Voor beide kemphanen duurt de Franse GP niet langer dan een halve bocht.

Op plaats zes ontstaat een mooi gevecht tussen Heidfeld en Alonso, die elkaar geen duimbreed toegeven. Een foutje van Heidfeld geeft Alonso de mogelijkheid om hem te passeren, maar Alonso remt net te laat waardoor Heidfeld zijn plek weer terug weet te pakken. Daarna lukt het de Spanjaard niet meer om de BMW-coureur flink aan te vallen, waarna het team besluit om hem binnen te halen. Omdat ze toch bezig zijn besluiten ze Hamilton ook maar gelijk binnen te halen. Enkele ronden na de McLarens gaat ook leider Massa nieuwe banden halen. Wanneer uiteindelijk ook Räikkönen en Heidfeld zijn gestopt zijn de kopposities weer terug zoals ze waren, behalve dat de nog niet gestopte Jenson Button nu vijfde ligt. Fernando Alonso weet nog een plaatsje te winnen; na een paar pogingen passeert hij Giancarlo Fisichella in de hairpin.

Bij Spyker is de chaos compleet wanneer de twee rijders na dertig ronden hun pitstop willen maken. Radioproblemen tussen Sutil en het team zijn er oorzaak van dat de twee tegelijk binnen komen, waardoor Albers staat te wachten op de stop van zijn teamgenoot. Vervolgens gaat de Nederlander zelf ook gigantisch in de fout door weg te rijden voordat de lollypopman het teken geeft om weg te rijden. Het team is nog niet klaar wanneer Albers wegrijdt, waardoor hij de hele tankinstallatie met zich meeneemt. Totale chaos in het Nederlandse kamp; Albers moet zijn auto parkeren in het gras. Ook Sutil heeft zich niet helemaal netjes gedragen, want hij krijgt een drivethroughpenalty voor te hard rijden in de pitstraat.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet