Formule 3

F3 Euro Serie: James Jakes pakt eerste zege, Yelmer Buurman derde

vernay_buurman_magny_zondag

Vernay (9) en Buurman (22) knokken om de eerste plaats, maar worden uiteindelijk tweede en derde

Op de vroege zondagochtend behaalde de Brit James Jakes zijn eerste overwinning in de Formule 3 Euro Serie op het circuit van Magny-Cours in het voorprogramma van de Franse Formule 1-Grand Prix. De rijder van het team Manor Motorsport profiteerde daarbij van een aanrijding tussen zijn Nederlandse teamgenoot Yelmer Buurman en de Franse rookie Jean-Karl Vernay. Jakes schoof door van de derde naar de eerste plaats en was dolgelukkig: “Iedereen wil natuurlijk graag winnen voor de Formule 1-teambazen”. Vernay eindigde als tweede, Yelmer Buurman behaalde zijn tweede podiumplaats van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie.

Tekst: René de Boer
Foto's: Alessandro Gargantini/F3 Euro Series

Yelmer Buurman: "Snelheid was er om te winnen"
Toch was Buurman na afloop niet geheel tevreden. “De snelheid was er om te winnen, maar ik kwam er alleen nergens voorbij. Ik had een goede start, maar Vernay ook, dus daar won ik niks mee, en vervolgens bleef Vernay de hele tijd voor me, wat ik ook probeerde. In de elfde ronde plaatste ik een aanval en ik zat ernaast bij het aanremmen, maar toen stuurde Vernay precies zoals anders in, dus we raakten elkaar, waarop James binnendoor kon komen en de leiding kon overnemen. Toen hij er eenmaal voorbij was, reed hij ook meteen weg.” Dat Buurman de finish nog haalde, was al een hele opluchting voor de Gelderse rijder: “Na de aanrijding stuurde mijn auto heel raar, dus wat dat betreft ben ik wel blij dat ik toch nog op het podium geëindigd ben.”

buurman_magny_podium

Yelmer Buurman op het podium in Magny-Cours

Renger van der Zande: "Vanaf nu gewoon voor resultaten gaan"
Renger van der Zande eindigde als achtste en verklaarde: “Dit weekend werd eigenlijk vooral bepaald door de tien plaatsen die ik gisteren op de grid naar achteren werd gezet. Mijn doel was dus vooral de race uitrijden en geen gekke dingen doen. Ik was bijvoorbeeld wel sneller dan Grosjean, die voor mij eindigde, maar ik kon er niet voorbij. Al met al denk ik wel dat ik samen met mijn team Prema nu op de goede weg ben. We zijn duidelijk bezig om uit het dal te klimmen. Voor het eerst ben ik nu in beide races van het weekend gefinisht, dat is al iets. En vanaf nu moeten we gewoon voor resultaten gaan. Misschien al op Mugello tijdens het volgende raceweekend. Zeker in de eerste race, wanneer het er echt om gaat, hoop ik daar goed te kunnen scoren.”

renger_actie_magny_zondag

Renger van der Zande eindigde vandaag als achtste

Buemi blijft aan de leiding ondanks nul-score
In de tussenstand van de Formule 3 Euro Series staat de Zwitser Sébastien Buemi na acht van de in totaal twintig races aan de leiding, ondanks dat hij ditmaal geen punten wist te scoren na een aanrijding met de Fransman Tom Dillmann. Buemi heeft een voorsprong van drie punten op de Fransman Romain Grosjean, die vandaag als zevende eindigde, maar wel een punt voor het kampioenschap pakt, omdat gastrijder Esteban Guerriri (vijfde met de Mygale) als gastrijder geen punten scoort. Nico Hülkenberg, vorige week na een grandioze inhaalrace op de Norisring voor het eerst dit seizoen winnaar, beleefde in Magny-Cours een weekend om snel te vergeten. Gisteren uitgevallen na een aanrijding, vandaag kleurloos 14e en opnieuw geen punten. In het kampioenschap zakt “Hülki” van de vierde naar de zesde plaats, James Jakes en Yelmer Buurman zijn hem nu voorbij.

Uitslag:
1. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, 15 r. in 25.39,141 (gem. 154,327 km/u)
2. Jean-Karl Vernay (Fra), Dallara-Mercedes, op 3,388
3. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 3,739
4. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 4,442
5. Esteban Guerrieri (Arg), Mygale-Mercedes, op 5,660
6. Tim Sandtler (Dui), Dallara-Mercedes, op 7,034
7. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, op 7,447
8. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 7,894

Stand na acht van 20 races:
1. Buemi, 42 punten
2. Grosjean, 39
3. Kobayashi, 22
4. Jakes, 25
5. Buurman, 23
6. Hülkenberg, 20
7. Mortara, 16
8. Vernay, 15
9. Mailleux, 14
10. Dillmann, 9
11. Sandtler, 8
12. Van der Zande en Clairay, 5
14. Patrizi,1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet