IndyCar

IRL: Franchitti wint Richmond

De Schot Dario Franchitti won afgelopen nacht zijn derde IRL-wedstrijd dit seizoen voor het team van Andretti Green. Een verregende training betekende dat de Schot vanaf pole mocht vertrekken en daarmee de basis legde voor zijn derde IRL-zege dit seizoen. Van de 250 te verrijden ronden lag de Andretti Green-coureur er maar liefst 242 op kop..

Tekst Willem J. Staat

dario_richmond
Dario Franchitti op Richmond een klasse apart. Foto: Honda

Franchitti niet te stuiten in de IRL
De Schot Dario Franchitti is op dit moment in de IRL-series niet te stuiten. De Andretti-Green-coureur zegevierde overtuigend op de oval van Richmond in één van de meest saaie races uit de IRL-geschiedenis. Onder een neutralisatie in de 64e ronde verloor Dario tijdelijk de leiding aan teamgenoot Tony Kanaan., maar na twee ronden greep hij direct weer de leiding. Franchitti: “Er was heel weinig grip, maar gedurende de avond werd die auto steeds beter, en dat maakte mij alleen maar sterker. Ik voelde die auto perfect aan, eigenlijk wilde niemand van zijn lijn gaan want dan verloor je toch wel erg veel grip.” De Ganassi-coureurs Scott Dixon en Dan Wheldon eindigden respectievelijk als tweede en derde. Na een re-start verspeelde Sam Hornish jr. de mogelijke zegekansen van de Ganassi-coureurs door weinig of geen ruimte te geven.

Pech voor Team Penske
Voor Team Penske was het een slecht weekend. Sam Hornish jr. spinde bij de start en verloor een ronde. De regerend kampioen probeerde die nog wel terug te winnen, maar vormde in principe een buffer voor Franchitti, waardoor de Ganassi-coureurs het nakijken hadden. Scott Dixon: “Hij ontnam gewoon mijn kansen bij een re-start, dan kun je nog inhalen, maar hij heeft mijn wedstrijd volledig geruïneerd.” Wegens het overschrijden van de witte lijn en het passeren van Franchitti onder geel.” Het ontnam Team Penske alle kansen. Tevens verbeterde Franchitti in Richmond het record van Buddy Lazier. Die reed in 2001 op Richmond ruim 224 ronden aan de leiding. Milka Duno maakte haar rentree in de IRL, maar gaf na 79 ronden met fysieke problemen op.

UITSLAG
1. Dario Franchitti - Dallara Honda 250 ronden
2. Scott Dixon - Dallara Honda 250 ronden
3. Dan Wheldon - Dallara Honda 250 ronden
4. Tony Kanaan - Dallara Honda 250 ronden
5. Buddy Rice - Dallara Honda 250 ronden
6. Danica Patrick - Dallara Honda 250 ronden
7. Tomas Scheckter - Dallara Honda 250 ronden
8. Scott Sharp - Dallara Honda 250 ronden
9. Vitor Meira - Dallara Honda 250 ronden
10. Ed Carpenter - Dallara Honda 250 ronden

darui_ashley_judd
Alleen Dario mag de kus van Ashley Judd in ontvangst nemen. Foto Honda
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet