Formule 3

F3 Euro Serie: Sportcommissarissen nemen harde maatregelen

Er valt niet te spotten met de sportcommissarissen in de Formule 3 Euro Serie, zoveel is inmiddels wel duidelijk. Vorige week al werd er een flink aantal straffen uitgesproken tijdens het Formule 3-raceweekend op de Norisring en dit weekend op Magny-Cours is het opnieuw flink raak. Na de race van vandaag werden er maar liefst tien (!) rijders bestraft, met flinke gevolgen voor de startopstelling van de race morgen.

Tekst: René de Boer

Te weinig afgeremd bij gele vlaggen
Winnaar Kamui Kobayashi en de als tweede geklasseerde Romain Grosjean kregen elk vijf startplaatsen straf aan hun broek en vertrekken dus morgen vanwege de “reversed grid-regeling” respectievelijk als dertiende en als twaalfde. De sportcommissarissen waren van mening dat ze te weinig hadden afgeremd in de negende en tiende ronde, toen er gele vlaggen werden getoond na een aanrijding tussen de Duitser Hülkenberg en de Tsjech Filip Salaquarda.

Yelmer Buurman blijft tweede in startopstelling, Renger van der Zande wint drie plaatsen
Ook Dani Clos, Edoardo Piscopo, Michael Devaney, Marco Holzer, Sergei Afanasiev, Basil Shaaban en Michael Patrizi werden voor hetzelfde vergrijp bestraft en verliezen daardoor morgen vijf plaatsen in de startopstelling. Voor Yelmer Buurman, die na zijn zevende plaats in de race van vandaag morgen als tweede mag starten, heeft dit allemaal geen gevolgen. Wel voor Renger van der Zande, vandaag twaalfde. Hij zou oorspronkelijk morgen als twaalfde zijn gestart, maar profiteert nu van het terugzetten van Kobayashi, Grosjean en Clos, die alledrie voor hem stonden, en start nu als negende.

Voorwaardelijke straf Nico Hülkenberg voor veroorzaken aanrijding
Nico Hülkenberg kreeg overigens een voorwaardelijke straf voor het veroorzaken van de aanrijding met Salaquarda. Haalt hij de komende drie races nog iets uit wat niet naar de zin van de wedstrijdleiding is, dan wordt ook hij de race daarna vijf plaatsen op de grid naar achteren gezet.

Gisteren ook al straffen voor rondje teveel
Gisteren werden Hülkenberg, Edoardo Mortara en Basil Shaaban al bestraft met vijf plaatsen aftrek op de grid omdat ze na het afvlaggen van de kwalificatietraining op Magny-Cours nog een rondje extra gereden hadden. Edoardo Piscopo en Tom Dillmann kregen een geldboete van elk duizend Euro opgelegd vanwege het niet aanwezig zijn tijdens de rijdersbriefing.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet