Formule 2

GP2: Pantano zegeviert. Viso overleeft dramatische crash

De Italiaan Giorgio Pantano heeft voor het team van Campos GP de GP2 wedstrijd op Magny Cours op zijn naam geschreven. De wedstrijd werd overschaduwd door een zware crash van de Venezolaan Ernesto Viso in de eerste ronde, waardoor de wedstrijd bijna meer dan een uur werd stilgelegd. De Racing Engineering-coureur liep volgens de eerste berichten bij de crash een hersenschudding en een gebroken arm op.

Tekst Willem J. Staat

Dramatische start
De wedstrijd begon dramatisch doordat beide iSport teamgenoten Andreas Zuber en Timo Glock elkaar direct bij de start toucheerden, waarbij beide auto’s richting pitlane exit vlogen. Glock hield aan deze actie nekklachten over. Bij deze actie waren geen andere rijders betrokken, maar het veroorzaakte wel een kettingreactie in de loop van de eerste ronde toen de marshalls het bord safety-car toonden. De Duitser Michael Ammermüller vertraagde, terwijl Racing Engineering-coureur Ernesto Viso in een gat dook wat er niet was. De klap was zo fel dat zijn auto over de betonnen muur werd heen gelanceerd, waar bij enkele marshalls ternauwernood aan erger ontsnapten. De crash riep herinneringen op aan die van de Braziliaan Marcos Campos, in de F3000, die na een touché met de Italiaan Thomas Biagi in 1995 op bijna dezelfde plek waarbij de Braziliaan het leven verloor. Viso had meer geluk, een hersenschudding en een gebroken arm.Herstart
Na deze dramatische crash werd de wedstrijd voor meer dan een uur onderbroken. Behalve Chandhok en Hirate hadden de meeste coureurs al hun eerste pitstop afgelegd. Hoewel Chandhok en Hirate “optisch” de leiding namen, herstelde de originele rangorde zich vrij snel. De Italiaan Giorgio Pantano nam de leiding in handen en zou deze dan ook niet meer afstaan. Luca di Grassi eindigde als tweede, terwijl Bruno Senna als derde eindigde. In de negende ronde maakte Senna een fout, waarvan Filippi kon profiteren en viel naar de vijfde plek terug, maar in de voorlaatste ronde wist de Braziliaan de derde podiumplaats te veroveren, nadat hij aanvankelijk met Pastor Maldonado in de clinch had gelegen. Maldonado viel uiteindelijk naar de tiende plaats terug. De Fransman Nicolas Lapierre verspeelde na een sterk optreden de zesde plek, maar eindigde uiteindelijk als achtste, waardoor hij morgen vanaf pole mag vertrekken. De Braziliaan Negrao werd het slachtoffer van een aanrijding met de Zuid Afrikaan Zaugg in de 31e ronde en verspeelde daardoor een zesde plaats. Aanvankelijk leek de wedstrijd zich in een “high-speed” processie te ontwikkelen, maar de fraaie gevechten in de achterhoede leken zich in de slotfase eveneens naar de kop van het veld te verplaatsen. Ho Pin Tung eindigde met het team van BCN Competition als veertiende.

UITSLAG
1. Giorgio Pantano (Campos Grand Prix) 41 ronden
2. Lucas di Grassi (ART) op + 8.777
3. Bruno Senna (Arden) op + 22.477
4. Luca Filippi (Super Nova) + 24.585
5. Vitaly Petrov (Campos Grand Prix) + 40.162
6. Adrian Zaugg (Arden) + 40.699
7. Javier Villa (Racing Engineering) + 41.206
8. Nicolas Lapierre (DAMS) + 48.246
9. Mike Conway (Super Nova) + 52.431
10.Pastor Maldonado (Trident) + 55.890
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet