Formule 3

F3 Euro Serie: Eerste overwinning voor Kamui Kobayashi

kobayashi

Toyota-testrijder Kamui Kobayashi scoorde zijn eerste F3-zege in het voorprogramma van de Franse GP

Kamui Kobayashi behaalde zijn eerste overwinning in de Formule 3 Euro Serie in het bijprogramma van de Franse Formule 1-Grand Prix op het circuit van Magny-Cours. De Japanse rijder bleef zijn Franse ASM-teamgenoot Romain Grosjean voor, maar de twee hadden het wel de hele race met elkaar aan de stok, met als dieptepunt een aanrijding in de laatste ronde. In tegenstelling tot de race op de Norisring van vorige week, toen Grosjean zijn Japanse teamgenoot uit de weg ruimde, bleef Kobayashi nu wel op de baan en reed de overwinning naar huis. Grosjean eindigde als tweede voor de leider in het kampioenschap, de Zwitser Sébastien Buemi, die uitkomt voor Mücke Motorsport.

Tekst: René de Boer
Foto: Alessandro Gargantini/F3 Euro Serie


Rempunt gemist
“Ik miste mijn rempunt”, gaf Kobayashi na afloop van de wedstrijd eerlijk toe. Voor die tijd had Grosjean hem voortdurend onder druk gezet, het verschil tussen de beide teamgenoten was gedurende de 16 ronden lange race nooit meer dan een seconde. Kobayashi, die vanaf pole startte, kwam echter beter weg en bleef zodoende aan de leiding. Bij het incident in de laatste ronde spinde Grosjean, maar hij kon wel zijn tweede plaats verdedigen, al kwam Buemi wel meteen een stuk dichterbij. De Zwitser was op gebruikte banden gestart en kon daardoor het tempo van de koplopers niet goed volgen. Daardoor was hij in de slotronde ook te ver weg om van Grosjeans pech te kunnen profiteren.

kobayashi_grosjean_duel_magny

Bijna gebeurd: Kobayashi (1) en Grosjean (2) in duel op Magny-Cours

Interne strijd tussen Manor-teamgenoten
Yelmer Buurman, die als zevende vertrok, had een goede start, waarbij hij zijn Franse Manor-teamgenoot Mailleux voorbijstak en vervolgens zienderogen op de Brit James Jakes, eveneens een Manor-rijder, inliep en hem vervolgens onder druk zette. Jakes sloeg de aanval van Buurman echter af en dwong de Ubbergenaar naar de buienkant, waarop Mailleux profiteerde en aan de binnenkant probeerde zowel Jakes als Buurman voorbij te steken. “Bijna gingen we er met z’n drieën af, maar gelukkig liep het toch goed af, al was Mailleux er wel voorbij”, berichtte Buurman, die daarna een vrij saaie race beleefde. “Eigenlijk zat de actie alleen in de eerste ronde, want ook Magny-Cours is weer zo’n circuit waar je met een Formule 3-auto nauwelijks kunt inhalen. Je hebt eigenlijk maar één punt waar het zou kunnen, aan het eind van het lange rechte stuk, maar dan heb je in de bocht juist weer downforce nodig, en die heb je niet als je direct achter iemand rijdt”, vertelt hij. Uiteindelijk kwam hij als zevende over de eindstreep, waarmee hij twee punten scoorde voor het kampioenschap. Vanwege de “reversed-grid-regeling” mag hij morgen vanaf de eerste startrij vertrekken.

yelmer_magny

Yelmer Buurman (relatief) ontspannen voor de start

Maximale eruitgehaald
Renger van der Zande probeerde er in de race nog het beste van te maken, nadat hij als straf voor een aanrijding in de race vorige week op de Norisring tien plaatsen in de startopstelling was teruggezet. “Door die tien plaatsen was ik erg gehandicapt. Ik was wel een stuk sneller dan die jongens voor me, maar ik kwam er gewoon niet langs”, vertelde hij na afloop. “Naar omstandigheden heb ik er het maximale uitgehaald, al is de twaalfde plaats natuurlijk niet om over naar huis te schrijven. Maar goed, ik beschouw dit seizoen voornamelijk als een leerjaar, en iets als dit hoort er ook bij. Het is gewoon een kwestie van stap voor stap bouwen en beter worden, werken aan de toekomst.”


renger_magny

"Bouwen aan de toekomst": Renger van der Zande in de startopstelling op Magny-Cours

Uitslag:
1. Kamui Kobayashi (Jap), Dallara-Mercedes, 16 r. in 25.01.620 (gem. 169,640 km/u)
2. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, op 6,564
3. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 6,878
4. Yann Clairay (Fra), Dallara-Mercedes, op 13,784
5. Franck Mailleux (Fra), Dallara-Mercedes, op 14,211
6. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, op 14,631
7. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 15,062
8. Jean-Karl Vernay (Fra), Dallara-Mercedes, op 19,528
12. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 31,661

Stand na 7 van 20 races:
1. Buemi,42 punten
2. Grosjean, 38
3. Kobayashi, 21
4. Hülkenberg, 20
5. Buurman en Jakes, 19
7. Mortara,16
8. Mailleux, 11
9. Vernay, 10
10. Dillmann, 9
11. Sandtler, 6
12. Van der Zande en Clairay, 5
14. Patrizi, 1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet