Formule 3

F3 Euro Serie: Kobayashi op pole in Magny-Cours

Kamui Kobayashi vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de zevende race van de Formule 3 Euro Serie op het circuit van Magny-Cours. In de vroege uren van de vrijdagochtend zette de Japanner, die uitkomt voor het team ASM Formule 3, de snelste rondetijd op de klokken: 1.33,323 min. Zo’n drie minuten voor het einde van de sessie versloeg hij daarmee zijn Franse teamgenoot Romain Grosjean, die op zijn eerste set banden het snelst was, maar daarna geen vuist meer kon maken. De derde plek op de grid is voor de Fransman Yann Clairay van het team Signature Plus. De rijders uit de Formule 3 Euro Serie moesten op Magny-Cours direct de kwalificatie in, zonder vrije training. Alle teams hadden enkele weken geleden echter al getest op het Franse circuit.

Tekst: René de Boer

Yelmer Buurman zevende ondanks afgaan brandblusser
Yelmer Buurman is met zijn zevende plaats de best geklasseerde Nederlander, maar zijn kwalificatie verliep bepaald niet zonder problemen. “In de eerste run was de baan nog wat vochtig en vies, dus had ik mijn zinnen gezet op de tweede run met nieuwe banden, maar toen ging opeens de brandblusser in mijn auto af. Ik dacht eerst dat het regende toen ik al die nattigheid op mijn vizier zag, maar toen voelde ik ook dat mijn benen nat werden. Ik keek even naar beneden en zag wat er aan de hand was. Mijn schoenen gleden op de pedalen ook alle kanten op, maar uiteindelijk kon ik me toch concentreren en heb ik nog een redelijke rondetijd neer kunnen zetten.”

Renger van der Zande: "We komen van ver"
Met zijn tijd van 1.33,808 was Buurman exact een honderdste van een seconde sneller dan Renger van der Zande, die zich als achtste wist te kwalificeren. “Met mijn eerste set banden zat ik in de top vier. Van de tweede set kon ik niet optimaal profiteren, omdat ik vast zat in het verkeer”, aldus de Nijmegenaar. “Met mijn klassering ben ik niet tevreden, maar het gaat wel beter. We komen immers van ver: op Brands Hatch en de Norisring ging het bepaald niet zoals we verwachtten. Hier, waar we al eerder getest hebben, gaat het gelukkig weer beter.” Van der Zande vertrekt overigens morgen als 18e, omdat hij als straf voor het veroorzaken van een aanrijding tijdens de race van afgelopen zondag op de Norisring tien plaatsen wordt teruggezet.

Onder de indruk van de Formule 1
Beide Nederlanders in het Formule 3-startveld zijn onder de indruk van het spektakel van de Formule 1, waar ze dit weekend in het bijprogramma rijden. “Er zijn niet zoveel plekken langs het circuit waar je mag komen om wat te zien, maar het is wel mooi. Gisteren was ik even in de pitstraat en heb ook Christijan Albers nog gesproken”, vertelt Yelmer Buurman. Renger van der Zande is al even enthousiast: “Ik heb eigenlijk nog nooit eerder de Formule 1 van zo dichtbij gezien en het is echt ongelooflijk. Het lijken wel vliegtuigen, zo hard als het gaat, maar dan natuurlijk niet de lucht in. Ook de aanblik van al die hospitalities is indrukwekkend, het is een heel rondreizend circus.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet