NASCAR

NASCAR: Eerste Nextel Cup zege Montoya

Insiders voorspelden afgelopen weekend een overwinning voor Juan Pablo Montoya op het roadcircuit van Sonoma. De Colombiaan loste de verwachtingen in door als derde “buitenlander” in de geschiedenis van NASCAR de overwinning te pakken. Mario Andretti was in 1967 de eerste coureur van niet-Amerikaanse afkomst die de Daytona 500 op zijn naam schreef. De Canadees Earl Ross was de laatste niet-Amerikaanse ingezetene die ruim 33 jaar geleden op Martinsville een NASCAR-wedstrijd won.

Tekst Willem J. Staat

Eerste overwinning voor Ganassi in NASCAR sinds 2002
Voor het team van Chip Ganassi betekende de overwinning van Montoya de eerste NASCAR-overwinning sinds 2002. In de 69e van de 110 ronden tellende wedstrijd maakte Montoya zijn allerlaatste pitstop. Montoya’s overwinning was te danken aan de capaciteiten van de Colombiaan om exact met het brandstofverbruik om te gaan. Het team van Chip Ganassi had namelijk gecalculeerd dat Montoya namelijk in de allerlaatste ronde zonder brandstof zou komen te staan. In de 104e ronde passeerde Montoya Jamie McMurray, die in dezelfde pitwindow als Montoya zat. En McMurray kwam inderdaad in de slotfase zonder brandstof te staan en werd tenslotte nog als 37e geklasseerd. Montoya klaarde de klas en versloeg Keven Harvick met ruim vier seconden verschil. Harvick was niet verbaasd dat Montoya de wedstrijd op zijn naam schreef. Harvick: “Montoya heeft het op een uitgekiende strategie gewonnen!” In de geschiedenis van NASCAR betekent de overwinning van Montoya tevens de eerste voor iemand van Latijns Amerikaanse afkomst. NASCAR ontving in het verleden behoorlijk veel kritiek dat er geen rijders uit minderheidsgroeperingen deelnamen. Juan Pablo: “Ik geloof dat dit wel het grootste is wat ik ooit gedaan heb:” Met overwinningen in de Formule 1, Champcar. Indy 500, Sportscars heeft Montoya bewezen dat hij toch wel één van de beste allroundcoureurs van de afgelopen jaren is! Montoya won eerder dit seizoen een wedstrijd in de NASCAR Busch series in Mexico City.

Moeilijkheden voor DEI en Hendrick Motorsports
Het was geen best weekend voor de teams van DEI en Hendrick Motorsports. Voor niet toegestane veranderingen aan de achtervleugel moest Dale Earnhardt jr. 100 kampioenspunten inleveren terwijl crewchief Tony Eury een boete van 100.000 dollar kreeg opgelegd alsmede een schorsing van zes races aan de broek kreeg. Bij Hendrick Motorsports waren problemen betreffende de afmetingen van de zijspatborden waardoor Jeff Gordon en Jimmie Johnson naar de achterste startrij werden verbannen. Mogelijk dat het team van Hendrick Motorsports in de loop van de week nog meer sancties kan verwachten.

UITSLAG(Provisional)
1. Juan Pablo Montoya Dodge 110 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 110 ronden
3. Jeff Burton Chevrolet 110 ronden
4. Clint Bowyer Chevrolet 110 ronden
5. Greg Biffle Ford 110 ronden
6. Tony Stewart Chevrolet 110 ronden
7. Jeff Gordon Chevrolet 110 ronden
8. Kyle Busch Chevrolet 110 ronden
9. Boris Said Ford 110 ronden
10.Danny Hamlin Chevrolet 110 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet