Formule 3

F3 Euro Serie: Grosjean wint, Buurman achtste

grosjean

Romain Grosjean na de herstart met regenbanden op weg naar de zege

Romain Grosjean ging als eerste over de eindstreep in een turbulente Formule 3-race op de Norisring, die mede werd bepaald door een enorme regenbui en een rode-vlagsituatie halverwege. Na de herstart werden de beide racegedeelten bij elkaar opgeteld. De Franse coureur van het ASM-team zegevierde voor de Zwitser Sébastien Buemi en de Italiaan Edoardo Mortara. Yelmer Buurman raakte op de door regen spekgladde baan bij het remmen voor de Dutzendteichkehre de auto van Renger van der Zande. Nadat de race werd hervat, eindigde Buurman nog als achtste, waardoor hij morgen vanaf de pole-position mag starten. Van der Zande werd als 17e geklasseerd.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat en Matthé IJzerman

Buurman na eerste ronde al 15e
Na de start van de race pakte Kamui Kobayashi de kop, terwijl Nico Hülkenberg Grosjean voor de Grundigkehre uitremde en zo de tweede plaats overnam. Buemi was derde, terwijl Yelmer Buurman, vanwege een motorwissel slechts 22e in de startopstelling, na de eerste ronde al op de 15e plaats doorkwam. In de 18e ronde plaatste Hülkenberg zijn eerste serieuze aanval op leider Kobayashi, maar zonder resultaat. Vier ronden later ging het mis voor de Duitser: in het duel met Grosjean om de tweede plaats verloor hij de controle over zijn auto, reed een stuk over het gras en miste bij het aanremmen van de Grundigkehre volledig zijn rempunt, waarna hij tientallen meters rechtdoor schoot en uiteindelijk in de vangrail belandde. Manager Willi Weber, die de race vanuit de pitstraat volgde, sloeg zijn handen voor de ogen. Voor Hülkenberg was de race daarmee ten einde en hij maakte bepaald geen geheim van zijn frustratie.

willy_weber

Willi Weber was duidelijk niet blij met de voortijdige uitval van zijn protégé Hülkenberg

Grosjean tikt leidende teamgenoot in de rondte
In de 24e ronde tikte Grosjean op de inmiddels behoorlijk natte baan zijn leidende teamgenoot Kobayashi in de rondte, waarmee de Japanner uit de race was. “Sorry, dat was zeker niet mijn bedoeling”, sprak de in Zwitserland wonende Fransman enigszins bedremmeld na de wedstrijd. Een halve ronde later kwam het tot een botsing tussen Van der Zande en Buurman, toen de laatste op een putdeksel reed en zijn rempunt miste, waardoor hij zijn auto niet meer onder controle kon houden. Omdat de regen inmiddels in alle hevigheid was losgebarsten, volgde een rode-vlagfase.

yelmer_regen

Hoe nat het was: Yelmer Buurman glijdt op zijn Kumho-slicks

Onbedreigde zege Grosjean na herstart
Na de herstart, met het volledige veld op regenbanden, reed Grosjean redelijk onbedreigd naar de zege voor Buemi en Mortara. Buurman werd als achtste geklasseerd en mag daarmee morgen vanaf pole vertrekken. Renger van der Zande zocht voortijdig de pits op en werd 17e. Of Grosjean zijn overwinning mag behouden, is echter nog zeer de vraag. De sportcomissarissen waren na de race nog urenlang bezig om de gegevens en beelden te analyseren.

norisring_race1_renger_actie

Renger van der Zande werd nog als zeventiende geklasseerd

Uitslag race 1 (onder voorbehoud)
1. Romain Grosjean (Fra), Dallara-Mercedes, 32 r. in 40.21,592 (gem. 109,416 km/u)
2. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 3,312
3. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Mercedes, op 6,429
4. Tom Dillmann (Fra), Dallara-Mercdes, op 8,793
5. Filip Salaquarda (Tsj), Dallara-Mercedes, op 15,870
6. Jean-Karl Vernay (Fra), Dallara-Mercedes, op 15,943
7. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, op 16,227
8. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 1 ronde
17. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 4 ronden

Stand:
1. Buemi, 31 punten
2. Grosjean, 30
3. Mortara, 16
4. Hülkenberg, 14
5. Buurman, 13
12. Van der Zande, 5


norisring_race1_startcrash_3

Ook dit gaf nog aanleiding tot actie van de sportcommissarissen: Edoardo Piscopo (8) vliegt in de Grundigkehre over de auto van Cyndie Allemann heen, Edoardo Mortara (24) is er live getuige van. Piscopo kreeg voor de actie een voorwaardelijke straf: als hij morgen weer iets gevaarlijks uithaalt, wordt hij voor de volgende race vijf plaatsen teruggezet in de startopstelling.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet