Formule 3

F3 Euro Serie: Sébastien Buemi pakt pole op Norisring

buemi_met_ingenieur

Sébastien Buemi met zijn ingenieur: "En dat is twee..."

Sébastien Buemi vertrekt morgen vanaf pole-position voor de vijfde race van de Formule 3 Euro Serie op de Norisring. De Zwitserse Red Bull-rijder, uitkomend voor het team van Mücke Motorsport, reed een snelste tijd van 49,416 seconden op het 2,3 kilometer lange circuit, genoeg voor zijn tweede pole van het seizoen na de ouverture op Hockenheim. De tweede tijd werd gereden door de Duitser Nico Hülkenberg, wiens achterstand van 0,192 seconden gezien het korte baantje relatief groot was. Hülkenberg werd gevolgd door zijn ASM-teamgenoten Kamui Kobayashi en Romain Grosjean.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

Crashes van Afanasiev en Vernay
De sessie werd eenmaal onderbroken door een rode vlag, nadat de Rus Sergey Afanasiev in de vangrails was beland. Ook op Brands Hatch, twee weken geleden, had de rijder van het Oostenrijkse team HBR Motorsport al voor een rode-vlag-situatie in de kwalificatie gezorgd. In de slotfase raakte Jean-Karl Vernay bij het uitkomen van de chicane de muur en strandde natuurlijk direct met een kromme wielophanging. Opnieuw kwamen de rode vlaggen tevoorschijn, maar omdat er nog maar 21 seconden op de klok stonden, werd de training niet meer hervat.

yelmer_norisring

Yelmer Buurman had weinig resultaat van zijn inspanningen, want vanwege een motorwissel verliest hij morgen tien plaatsen op de grid

Nederlanders vielen enigszins tegen
De Nederlanders vielen enigszins tegen in de tijdtraining op het stratencircuit in Neurenberg, waar eerder in de historie Jos Verstappen en Christijan Albers successen vierden. Yelmer Buurman kwam met een achterstand van 0,779 seconden op Buemi niet verder dan de twaalfde tijd, Renger van der Zande eindigde met een achterstand van 0,909 seconden op de vijftiende plaats. Yelmer Buurman moet echter morgen als 22e van start gaan, omdat de Mercedes-Benz-motor van zijn auto kapot was en moest worden gewisseld. Het reglement van de Formule 3 Euro Serie bepaalt dan dat in zo’n geval de rijder tien plaatsen verder naar achteren op de startgrid wordt gezet, hetgeen morgen dus voor Buurman het geval is.

renger_norisring

Renger van der Zande op zoek naar de grenzen van de grip


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet