IndyCar

IRL: Wheldon na winst op Motegi favoriet Indy 500

De Brit Dan Wheldon is na zijn zege op Motegi dit weekend favoriet voor de Indy 500. Van de vier tot nu toe verreden races won de Brit er vier.

De AGR coureur kreeg de zege in de slotfase a.h.w. in de schoot geworpen toen Panther coureur Tomas Scheckter en AGR coureur Tony Kanaan in de eindfase zonder methanol kwamen te staan. Panther coureur Scheckter coureur had de laatste 48 ronden volledig gedomineerd, maar het overslaan van een snelle splash/dash kostte hem uiteindelijk de overwinning. Tony Kanaan leek de nieuwe leider, maar luttele meters na Scheckter moest ook hij stoppen. Aan de indrukwekkende finishreeks van de Braziliaan kwam nu eveneens een einde. 19 maal achtereen reed de Braziliaan in de punten.

In de allerlaatste ronde moest de wedstrijd vanwege een crash van Penske coureur Helio Castroneves geneutraliseerd worden. Niet minder dan zeven bolides werden op Motegi min of meer zwaar beschadigd. Volgende week beginnen reeds de trainingen voor de Indy 500.
De Tsjech Tomas Enge liep na een crash in de trainngen een paar gebroken ribben op, terwijl Rookie Ron Bucknum, zoon van voormalig Honda F1 coureur Ronnie Bucknum een gekneusde rechtervoet opliep. Dario Franchitti die de openingsfase had beheerst knalde na een herstart vol in de muur, nadat zijn AGR teamgenoten Wheldon en Herta hem betrekkelijk weinig ruimte gaven.

De Amerikaanse Danica Patrick eindigde als vierde en boekte daarmee het beste resultaat voor een vrouw in de Indycarseries.


UITSLAG
1.Dan Wheldon (GB) Dallara Honda 200 ronden
2.Scott Sharp (USA) Panoz Honda 200 ronden
3.Buddy Rice (USA) Panoz Honda 200 ronden
4.Danica Patrick(USA) Panoz Honda 200 ronden
5.Bryan Herta(USA) Dallara Honda 200 ronden
6.Tony Kanaan (BR) Dallara Honda 199 ronden
7.Sam Hornish jr.(USA)Dallara Toyota 199 ronden
8.Darren Manning (BR) Panoz Toyota 199 ronden
9.Kousuuke Matsuura(J)Panoz Honda 198 ronden
10.Tomas Scheckter(ZA)Dallara Chevy 198 ronden

tekst Willem J.Staat
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet