Benelux Racing League

BRL-coureurs genieten van circuit Spa-Francorchamps (lang)


480_start_race1_6512

Race 1 BRL V6
Toen het veld door de Busstop Chicane kwam en zich opmaakte voor de rollende start kwam Sebastiaan Bleekemolen in moeilijkheden doordat hij de binnenbocht moest nemen en zo voorbij polesitter Sandor van Es stak. Hierdoor moest hij even inhouden om Van Es weer voorbij te laten, wat hem bij de start wat snelheid kostte.
Donald Molenaar had wel de juiste snelheid, zag een gaatje en wilde direct toeslaan door aan de binnenzijde langs de pitsmuur langs Bleekemolen te steken. Die heeft echter teveel ervaring om zich zo te laten verschalken, hield de deur dicht en dus restte Molenaar niets anders dan door het gras te gaan, rakelings langs de muur. Een touché leek onvermijdelijk en was dat ook, maar Molenaar wist de auto recht te houden en kon hem weer de baan op sturen.

480_donald_rook

Een grote rookpluim deed vermoeden dat zijn wiel door het kusje met de muur aanliep, maar dat bleek gelukkig niet het geval. Molenaar kon door, maar verloor wel een positie. Jacky van der Ende was de lachende derde en passeerde zowel Molenaar als Bleekemolen.

480_vanes_op_kop

Sandor van Es had een redelijk ontspannen eerste race. Door de commotie achter hem kon hij al snel een gaatje slaan dat hij elke ronde iets kon uitbouwen. Maar achter het tweetal aan de leiding gebeurde er van alles, waarbij ook de nodige schade viel. Diverse rijders vielen uit, waarbij Junior Strous door de betrokkenen de zwarte Piet kreeg toebedeeld. Zelf zag hij dit anders, maar de voorzijde van zijn auto deed toch anders vermoeden.

Sprintronde
Een safetycar-situatie tegen het einde van de race leek de spanning aan de kop van het veld weer terug te kunnen brengen. Iedereen dacht dat de race achter de safetycar afgevlagd zou worden, maar wedstrijdleider Danny Dubois besloot de rijders nog een sprintronde te gunnen. Sandor van Es liet zich bij de herstart niet van de wijs brengen en wist met een slim truckje weer een gaatje te slaan. In de laatste scherpe bocht naar links waar de safetycar rechtdoor de pits inging tikte hij even zijn rem aan. Zijn achtervolgers verwachtten op het gas te kunnen en moesten ineens vol in de remmen, met een soort kettingbotsing tot gevolg. Niet hard, maar voldoende om Van Es weer in de verte te zien vertrekken.

Gaatje trekken
Sandor van Es: “Het was eigenlijk een redelijk relaxte race. Ik kon gelijk een gat trekken waardoor Jacky niet in mijn slipstream kon komen. Toen de safetycar erin kwam, heb ik wel een paar lelijke woorden gezegd, want daar ging mijn zes seconden voorsprong. Doordat er een achterblijver tussen zat kon ik echter toch weer een gaatje trekken en wegkomen.”

480_start_vd_ende

Jacky van der Ende: “Ik had een goede start en doordat ze achter me gingen knokken viel er een gat en had ik ruimte. Sandor was wel erg snel. Mede door mijn onderstuur kon ik niet bij hem komen. Ik hing er eigenlijk een beetje tussenin en dat was daarmee best saai. Met die herstart achter de safetycar dacht ik dat mijn positie nog in gevaar zou komen maar dat viel mee en ik kon mijn tweede plaats veiligstellen.”

480_crevels_voor_donald

Donny Crevels: “Het lijkt wel bij mij te horen zo’n inhaalrace. Ik heb er heel wat gepakt en daarbij ook nog eens niemand geraakt.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet