Benelux Racing League

BRL-coureurs genieten van circuit Spa-Francorchamps (lang)


Kwalificatie V6
Gezien de korte tijd die de rijders tot hun beschikking hadden, ging iedereen tegelijk de baan op en bleef, een enkeling daargelaten, de gehele training doorrijden. De eerste vier ronden wisselden de posities flink, al werd snel duidelijk dat de pole voor een blauwgele BRL-V6 zou zijn. In het begin stond Donald Molenaar als snelste genoteerd, maar in de vierde ronde pakte Sandor van Es de leidende positie over om die ook niet meer af te staan.

480_sandor_021

Achter het Collé-duo wisselden de posities elke ronde weer. Donny Crevels had na het verstrijken van de tijd de tweede rondetijd gereden. Maar na afloop van de kwalificatie werd zijn beste rondetijd afgenomen. Crevels viel door deze straf terug naar de achtste positie. De reden? In zijn jacht op een snelle tijd was Crevels bij het uitkomen van Raidillon met vier wielen over de witte lijn gekomen en dat is in Spa verboden. Na het rapport van de baanposten onderzocht de wedstrijdleiding de beelden en concludeerde dat deze overtreding in de snelste ronde was gemaakt. Er restte dus niets anders dan afname van de rondetijd.

480_sebas_portret

Sebastiaan Bleekemolen, die zijn broer Jeroen verving in verband met zijn deelname aan Le Mans, was erg snel gewend aan de BRL-V6 bolide en pakte de tweede plaats, op iets minder dan een tiende van een seconde gevolgd door Molenaar.

Commentaar rijders na kwalificatie
Pole position-man Sandor van Es: “Uiteraard ben ik dik tevreden, de snelste tijd levert ook weer een extra puntje op voor het kampioenschap. Zelfs met mijn één na snelste ronde zou ik nog op pole hebben gestaan, dus van een geluksronde is geen sprake. Om deze tijd te rijden heb je hier wel op het juiste moment een goede slipstream nodig, en dat lukte me aardig. Voor de wedstrijd zegt het echter niet zoveel, want je rijdt hier niet iemand zomaar uit je slipstream. Voor hetzelfde geld lig ik morgen na de eerste ronde derde.”

480_crevels_bomen

Donny Crevels meteen na de kwalificatie, nog onwetend over zijn straf: “Ik mag met een tweede tijd natuurlijk niet ontevreden zijn. Donald Molenaar kwam tussen Sandor en mij te liggen en het duurde even voordat ik daar langs kon. Toen dat lukte was Sandor net te ver weg. Als ik meteen bij hem had kunnen aansluiten had er met zijn slipstream een nog snellere tijd ingezeten. Als je aan het eind van het rechte stuk bij Les Combes een kleine voorsprong hebt kun je wegkomen, zo niet dan ben je een tegenstander hier niet zo snel meer kwijt. In de race kan dat nog voor verrassingen zorgen.”

Planken
Overigens arriveerde de Amsterdammer nog maar net op tijd voor de tijdtraining. “Ik heb nog gewerkt en ben daarna in de auto gesprongen. Een uur in de file gestaan, dus het laatste stuk was planken.” Ook na afloop was Crevels snel vertrokken. Daardoor kreeg hij de vervelende mededeling dat hem zijn tweede tijd werd ontnomen pas thuis, tijdens zijn werk op de markt, te horen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet