Benelux Racing League

BRL-coureurs genieten van circuit Spa-Francorchamps (lang)

480_startrace2_brl_v6

De twinkeling in de ogen van de BRL-coureurs die dit weekend voor het eerst van hun leven over het circuit van Spa-Francorchamps reden, zei genoeg. ‘Dit parcours is de ultieme droom van een coureur.’


Tekst: Remco Scheelings en Marco Antheunisse
Fotografie: Tim Böhme en Chris Schotanus

480_ardennen1

Schitterend ingeklemd tussen de bossen, enorme hoogteverschillen en bochten die hun faam meer dan waar maken, het circuit in de Belgische Ardennen is volgens de rijders het mooiste én moeilijkste circuit ter wereld. Dit is absoluut voor herhaling vatbaar, was dan ook de algemene opinie.
Ook de races pasten in deze atmosfeer. Met vier verschillende winnaars in even zovele races en talrijke prachtige acties ging het BRL-circus met een voldaan gevoel weer op huis aan.

Vernieuwd
Zoals bij insiders bekend is, ondergaat het beroemde Formule 1-circuit momenteel een metamorfose. In kleine mate het circuit zelf, waar de Busstop Chicane geheel anders is geworden en La Source breder is gemaakt om de doorstroming te verbeteren.

480_nieuwe_busstop

Groter zijn de aanpassingen op de paddock en aan de pitstraat. Zo is er een nieuwe pitstraat gebouwd met daar bovenop een immens gebouw. Binnen bevinden zich tientallen enorme ruimtes voor de officials en pers. Op het dak hebben de toeschouwers een mooi uitzicht op de Busstop Chicane en de startgrid. Aan de overzijde wordt nog druk gebouwd aan een grote tribune. Alles moet klaar zijn voor de Grand Prix van België op 16 september a.s. en dat zal nog een race op zich worden.

480_nieuwe_tribune

Korte verkenning
De meeste rijders in de Benelux Racing League kenden het circuit alleen maar via computersimulaties en uiteraard waren de vernieuwingen nog bij niemand bekend. Toch werd de rijders niet veel tijd gegund om aan het circuit te wennen; in de vrije training op vrijdag hadden ze 20 minuten de tijd om de baan te verkennen en ook de kwalificatietraining duurde niet langer dan 20 minuten. In die tijd kon men maximaal zeven rondes rijden, niet ruim bemeten om het moeilijkste circuit ter wereld onder de knie te krijgen.

Klein wonder
De Benelux Racing League heeft ook dit weekend, op een circuit dat bekend staat vanwege het vele Spa-water dat bij vlagen met bakken uit de hemel komt, geen regenbanden nodig gehad. Sinds het allereerste begin heeft de klasse nog steeds geen race op regenrubber gereden en dat mag een klein wonder genoemd worden, want ook tijdens de Spa Euro Race openden de hemelpoorten zich met grote regelmaat. Zowel de kwalificatie als beide races werden dus weer onder droge omstandigheden gereden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet