Formule 1

Formule 1: Lewis Hamilton is niet te stuiten

Lewis Hamilton heeft een week na zijn debuutoverwinning gelijk zijn tweede Grand Prix-zege behaald. Vanaf poleposition hield hij teamgenoot Alonso achter zich, die niet verder kwam dan wat plaagstootjes. Mooi feit om toch maar weer even te noemen is dat Hamilton na zeven races nog steeds niet weet hoe het is om buiten het podium te finishen. Felipe Massa had eveneens de druk van zijn teamgenoot, maar gaf de derde plaats niet weg. Bij de Spykers had met name Sutil een goede dag, hij kon goed bijblijven en meevechten in het middenveld. Christijan Albers had het een stuk zwaarder en kwam op bijna een ronde achterstand van zijn teamgenoot als laatste over de streep.

Tekst: Daan Jeuken

hamilton_finish
Lewis Hamilton wint de US GP. Foto Indianapolis Motor Speedway


Bij de start jaagt Fernando Alonso fel op zijn teamgenoot, maar doet geen domme dingen. Slechte start is er voor Kimi Räikkönen, die twee plaatsen verliest ten koste van Heidfeld en Kovalainen. Eerste uitvaller is Ralf Schumacher, die in de eerste bocht zijn rempunt mist en daarbij de veteranen Coulthard en Barrichello meeneemt. De Duitser valt uit, de andere twee parkeren hun auto in de pits. Achterin heeft Sutil een erg goede start gemaakt en is opgerukt van plaats 21 naar 14. Christijan Albers heeft Anthony Davidson gepakt en rijdt 17e.

De Spyker-coureurs winnen nog een plaatsje wanneer Fisichella de grindbak in schuift. Mooi is te zien dat de Spykers goed kunnen bijblijven in de groep van plaats 10 tot 19. Nummer 13 Sutil heeft een mooi uitzicht; voor hem vechten Liuzzi en Wurz een stevig robbertje uit. Van achteren heeft Sutil de druk van Sato en wordt zelfs gepasseerd. De Duitser hoeft zich echter geen zorgen te maken, want krap een bocht later spint Sato van de baan en heeft Sutil zijn oorspronkelijke positie weer terug. Voor Sato is dit einde wedstrijd, maar de Amerikaanse GP krijgt voor hem nog wel een staartje. Wegens inhalen onder de gele vlag wordt Sato gestraft, maar omdat hij niet meer in de race zit krijgt hij geen drivethroughpenalty, maar tien strafplaatsen voor de volgende race. Albers is inmiddels weer teruggevallen naar de laatste plaats en verliest stilletjesaan steeds meer tijd.

Aan kop doen de rijders niet zo gek veel voor elkaar onder. Op enkele seconden van elkaar rijdt ieder zijn eigen rondjes, daarbij steeds lichter en sneller wordend. De vier koplopers rijden allemaal op drie seconden van elkaar. Daarachter heeft Kovalainen de aansluiting verloren; de Fin heeft nog wel zijn landgenoot Räikkönen op zijn nek. Een fout van Nick Heidfeld doet hem terugvallen tot precies tussen de twee Finnen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet