Formula Regional European

Eurocup Formule Renault 2.0: Straf voor Strous, Ammermüller wint weer

 start formule Renault 2

De tweede race in het Europees Kampioenschap Formule Renault 2.0 is wederom gewonnen door Michael Ammermüller. Hij reed een race die leek op die van gisteren: van start tot finish aan de leiding met een riante voorsprong die alleen even werd onderbroken door een Safety Car-situatie. Jerome D’Ambrosio pakte ook zijn tweede podium, voor de Nederlander Junior Strous, die achteraf een straf van deritg seconden kreeg, maar dat meteen weer aanvocht. Carlo van Dam werd zevende over de streep, Xavier Maassen tiende.


Tekst: Laura Postma, Foto's Tim Böhme en Boudewijn Piters

De race stond min of meer in het teken van de Safety Car, die in de vierde ronde al de baan op kwam en de daaropvolgende herstart die voor behoorlijk wat comotie zorgde. Jenzer Motorsport-coureur Ammerüller eerder al een goede voorsprong weten nemen op Junior Strous en Jerome D’Ambrosio. Westley Baber, die zich oorspronkelijk als tweede had gekwalificeerd, was bij de tweede race niet aanwezig. Hij had in de kwalificatie namelijk een rode vlag genegeerd en moest daarom achteraan starten. Daarop besloot hij niet deel te nemen aan de race.
Daardoor mocht Junior Strous, net als bij de eerste race van een tweede positie van start. Hij was net als Ammerüller goed weg, maar de Duitser nam het voortouw en nam de leiding.

Strous moest meteen weer in de verdediging, want Jerome D’Ambrosio drong flink aan. Strous wist even een gaatje maken, maar dat duurde niet lang, want in de vierde ronde kwam de Safety Car op de baan, na een klapper van de enige twee dames in het veld, Pippa Mann en Cyndie Alleman. Daardoor verloor ook Ammermüller zijn voorsprong en had iedereen weer nieuwe kansen om aan te vallen.

In de negende ronde volge dan de herstart en het leek het in eerste instantie alsof Junior Strous niet snel genoeg reageerde. Hij werd meteen voorbijgereden door D’Ambrosio en Ammermüller had na een ronde al een voorsprong van ruim acht seconden. De herstart kreeg echter een raar nasmaakje. Strous: “In de rijdersbriefing hadden we afgesproken dat je na na het vertrek van de Saferty car tot aan start-finsh de snelheid van de Safety Car moet volgen, dat is ongeveer 80 kilometer per uur. Dat deed Ammermüller echter niet. Ik heb zo een incident al eens in Amerika meegemaakt, toen ik daar het winterkampioenschap Formule Renault reed, en toen kreeg de nummer een daar een stop and go. Dat gebeurde hier niet. Ik hoop dat de wedstrijdleiding daar nog iets aan gaat doen.” De wedstrijdleiding deed inderdaad iets, maar niet zoals Strous hoopte. De Nederlander kreeg namelijk een straf van deritg seconden opgelegd omdat de afstand tussen hem en Ammermüller meer dan de toegestane vijf autolengtes was. Strous was het daar absoluut mee eens en diende een protest in, maar dat mocht niet baten. De straf bleef staan.

 Strous kust beker

Ammermüller reageerde bescheiden op zijn dubbele overwinning. “Het was zeker niet zo makkelijk als het er misschien uit zag. Bovendien is het seizoen nog lang. Ik zal misschien nog wel eens winnen, maar de leider zal vast wel wisselen.”

D’Ambrosio had met twee podium finishes een goed weekend. De Euronova Racing rijder was dan ook zeer tevreden. “Het was een fantastisch weekend.” Maar ook hij had wat te zeggen over het ‘Safety Car-incident’. “De herstart was een beetje raar en het heeft eigenlijk het einde van de race verpest. Ik geef niemand de schuld, maar het had nog een leuk gevecht kunnen worden tussen mij, Strous en Ammermüller. Dat is jammer.”

Carlo van Dam keek met gemengde gevoelens terug op zijn eerste raceweekend in de Eurocup Formule Renault 2.0. In de tweede race kon hij er wederom niet uithalen wat er volgend hem wel in zit. “Mijn voorrem bleef aan het begin hangen en daar heb ik de hele race problemen mee gehad. Ik schoot elke keer iets te ver door. Ik weet in ieder geval dat de snelheid er zit, maar het was een moeilijk.”

 van Dam

Het weekeinde van Xavier Maassen verliep ook niet helemaal zoals hij graag het graag had gezien. De tweede race leverde hem een elfde plaats op en dat is net buiten de punten, dat leek tenminste, want de raceuitslag werd uiteindelijk aangepast. “Het was een moeilijke race. Er viel voor mij weinig te halen, misschien dat ik nog in de punten komt. Ik heb het maximale eruit gehaald, maar de auto voelde niet helemaal goed aan. Ik moet gewoon in de top tien en zelfs in de top vijf zitten,” verzuchtte de Limburger, die nu voor JD Motorsport rijdt.

 Maassen rijdend

 Podium FR2.0  zondag

Uitslag race 2 Eurocup Formule Renault
1. Michael Ammermüller 13 ronden in 26:25.571
2. Jerome D’Ambrosio op 9.081
3. Reinhard Kofler op 10.537
4. Yann Clairay op 13.063
5. Romain Grosjean op 13.488
6. Alan Hellmeister op 13.996
8. Carlo van Dam op 15.471
10. Xavier Maassen op 17.265
31. Junior Strous dertig seconden straf
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet