Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Kubica wint tweede race, Van Lagen tiende

De tweede race van de World Series by Renault mag zonder twijfel een enorm spektakel genoemd worden. Of het aan het ciruit lag of niet, er gebeurde zo veel dat het bijna niet meer bij te houden was, met als klap op de vuurpijl een enorme crash van twee Italiaanse coueurs, wat uiteindelijk code rood betekende. De Pool Robert Kubica won de race, voor Andreas Zuber en Markus Winkelhock. Jaap van Lagen kwam teleustellend als tiende over de eindstreep.

Tekst: Laura Postma, Foto's: Boudewijn Pieters en Tim Böhme

 Start Fr3.5 race1

Het was de Australier Will Power die van pole position mocht vertrekken, maar een slechte start zorgde ervoor dat Enrico Toccacelo, winnaar van de eerste race, hem voorbij kon en de leiding pakte. Jaap van Lagen sloot aan als derde. In de achtste ronde spinde Power echter, waardoor Van Lagen doorschoof naar plaats twee. Al snel werd duidelijk dat de Nederlander enorm snel was en ronde na ronde vochten ze om de leiding. De pitstop zou uiteindelijk het lot van de rijders bepalen. In de tweede race zijn de Formule Renault 3.5-rijders namelijk verplicht om minimaal twee banden te wisselen en komt het dus ook aan op de strategie en de snelheid van het team.

 Jaap grindbak1

En in de pits ging het mis met van Lagen. “De strategie was om op het laatste moment, in de 18e ronde te stoppen,” legt hij uit. “Maar omdat ik zo dicht achter Toccacelo zat, besloten ze mij eerder naar binnen te halen. Daar bleek dat mijn speedlimit niet harder was dan veertig kilometer per uur, terwijl ik vol gas reed. Ik snapte er helemaal niks van, dit heb ik nog niet eerder gehad.” De stop verliep volgens Van Lagen wel goed, maar daar waar hij zestig mag in de pits, was hij dus een stuk langzamer. Hij kwam als zesde terug op de baan.

 Jaap pitstop

Enkele ronden later kwam de Safety Car op de baan, omdat een paar ronden eerder de auto van Pastor Maldonado het bij het uitgaan van de pistraat begaf en weggehaald moest worden. Tijdens de Safety Car procedure spinde Van Lagen ook nog eens, alsof het allemaal nog niet genoeg was voor de 28-jarige coureur. “Er lag een laag rubber op het circuit en als je dat op je banden laat zitten, verlies je grip. Ik probeerde probeerde het te wild eraf te krijgen en spinde.” Daardoor kwam hij tiende over de finish. “Ik ben hier goed ziek van”, meldde hij teleurgesteld.

 Jaap rijdend rechte end

Van Lagen was overigens niet de enige die spinde. Zelfs de Safety Car kwam er niet onderuit. Gelukkig was er geen schade.

 Kubica race 2

De winst ging uiteindelijk niet naar Toccacello, maar naar Robert Kubica. Toccacelo kwam na zijn stop als tweede terug op de baan, maar vloog er na het vertrekken van de Safety Car vanaf in een duel met Markus Winkelhock. Twee ronden later, vlak voor het einde van de race, volgende een flinke crash die uiteindelijk het einde van de race betekende. De Italiaan Giovanni Tedeschi kwam in aanraking met zijn landgenoot Matteo Meneghello en lanceerde zichzelf daarmee op hoge snelheid. Hij kwam meters verderop in het hek terecht. De schade was voor beide rijders enorm, maar zijzelf hadden niks.

Robert Kubica won dus de race, Andreas Zuber werd tweede, Markus Winkelhock derde. Kubica na afloop: “Het gaat het hele weekend goed, alleen de kwalificaties waren een beetje teleurstellend. In de tweede race had ik een goede stop, en het ging goed. Ik ben erg blij voor mezelf en het team.”

 Podium FR 3.5 race1

Uitslag race 2 World Series by Renault:

1. Robert Kubica 24 ronden in 37:33.273
2. Andreas Zuber op 4.003
3. Markus Winkelhock op 5.613
4. Simon Pagenaud op 6.927
5. Damien Pasini op 8.980
6. Adrian Valles op 10.499
7. Patrick Pilet op 11.446
8. Ryo Fukuda op 12.424
10. Jaap van Lagen op 14.127
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet