Formule 1

Formule 1: Tweede pole voor Hamilton op Indy


Na de GP van Canada behaalde McLaren-coureur Lewis Hamilton de tweede pole in zijn prille F1-carriere in Indianapolis. De Brit gaf na afloop toe enorm verrast te zijn wederom de pole veroverd te hebben.

Tekst Willem J. Staat
08sp9583-5987
Tweede pole voor Lewis Hamilton op het Noord Amerikaanse continent.Foto Indianapolis
Motor Speedway

Hamilton en Alonso op de eerste startij
Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso kwam tijdens de trainingen en de kwalificatiesegmenten sterk voor de dag, maar moest in het beslissende kwalificatiesegment toch zijn meerdere in teamgenoot Hamilton erkennen. Met een tijd van 1.12.331 sloeg Hamilton pas in het laatste kwartier toe. Lewis Hamilton: “Dit had ik geheel niet verwacht. Want zelfs voor de kwalificatie hadden we nog niet eens de juiste set-up gevonden. Om binnen een week voor de tweede keer op pole te staan is gewoon fantastisch. Ik schreeuwde door mijn helm toen de pole bevestigd werd. Het is een uitdaging om naar een nieuw circuit te komen en in elke bocht en ronde heb ik wel wat nieuws geleerd. Ik wist dat ik in het derde segment moest pushen. De auto doet het fantastisch en het team deed het uitstekend.

Ook Fernando Alonso was niet ontevreden: “Het geeft enorm veel vertrouwen om tijdens het gehele weekend snel te zijn. Ik heb erg veel zelfvertrouwen voor de wedstrijd en ben blij dat ik vanaf de eerste startrij mag vertrekken. Ik pushte enorm tijdens mijn allerlaatste kwalificatieronde, was snel in de eerste sector, maar verloor helaas weer wat in de tweede.” De twee bandenopties die wij voor dit weekend hebben liggen erg dicht bij elkaar en dat geeft ons aanleiding tot optimisme voor de race” aldus de Spanjaard. De Ferrari’s van Felipe Massa en Kimi Raikkonen kwalificeerden zich respectievelijk als derde en vierde met een tijd van 1.12.703 en 1.12.869. Felipe Massa: "Wij hebben het gat met McLaren iets weten te dichten, maar niet voldoende. De tweede startrij is hier geen ramp, maar we zullen keihard moeten vechten morgen." Rookie Sebastian Vettel deed het als vervanger van Rubert Kubica uitstekend bij BMW. De jonge Duitser kwalificeerde zich als zevende voor zijn eerste Grand Prix. Mario Theissen was dan ook zeer tevreden:“Vettel heeft foutloos gereden en het zou mooi zijn indien hij morgen in de punten eindigt"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet