Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Bernd Schneider - 32 of 42?

bernd_1

Of het nou z'n 32e of 42e overwinning was, Bernd Schneider won in ieder geval op Brands Hatch

Bernd Schneider won zoals gemeld afgelopen zondag de DTM-race op het circuit van Brands Hatch. Zijn 42e zege, volgens de statistieken van de DTM-organisatie ITR e.V. en ook volgens onze eigen berekeningen. In diverse Duitse kranten echter verscheen op maandag de melding dat "Schneider met zijn 32 overwinningen het bestaande record van Klaus Ludwig verbeterde". Heeft de Duitser nu 32 of 42 zeges? We leggen het graag even uit.

Tekst: René de Boer
Foto: Willem J. Staat

De meeste Duitse dagbladen sturen geen eigen verslaggever naar de DTM, maar vertrouwen voor hun berichtgeving op de teksten die worden aangeleverd door de SID, de Sport Informations Dienst, een persbureau uit Neuss dat, zoals de naam al aangeeft, is gespecialiseerd in sportberichtgeving. En de SID, waar vriend en collega Arno Wester normaliter de berichtgeving over de DTM verzorgt, houdt er een eigen manier van rekenen op na. Daar telt men namelijk alleen de DTM-races van 1984 tot en met 1995 (Deutsche Produktionswagen Meisterschaft en Deutsche Tourenwagen Meisterschaft) en van 2000 tot heden (Deutsche Tourenwagen Masters). De ITC-races (International Touring Car series in 1995 en International Touring car Championship in 1996), die met auto's volgens het DTM-reglement (lees: Klasse 1) en met dezelfde teams en coureurs werden gehouden, worden door de SID niet meegerekend. En zo komt de SID aan tien overwinningen voor Schneider minder.

Zes ITC-zeges in 1995, vier in 1996
Rekent u even mee? In 1995 won Schneider in de ITC een race in Mugello, twee wedstrijden op Donington, een race in Estoril en beide races op Magny-Cours. Maakt in totaal zes overwinningen. Daarmee won hij dat jaar de titel in het ITC-klassement, dat parallel aan de DTM werd opgemaakt. In 1996 had Schneider aan het begin van het seizoen een auto die volstrekt niet liep, terwijl Manuel Reuter met de Opel Calibra V6 4x4 de ene goede klassering na de andere pakte en daarmee uiteindelijk de basis legde voor zijn titel. Halverwege het seizoen kwam Mercedes-Benz met een flink gewijzigde C-Klasse en toen won Schneider ook weer: twee keer op het vliegveldcircuit van Diepholz, een keer op Mugello en de allerlaatste ITC-race op Suzuka. In totaal vier zeges, opgeteld bij de zes van 1995, en dan kom je op tien, precies het aantal dat de SID in zijn berekeningen niet meeneemt.

Hoe zit het met Ludwig?
En hoe zit het dan met Ludwig? Volgens de DTM-organisatie staat "Der Klaus" op 36 zeges. Daarvan behaalde hij er vier in de ITC 1996 met de Zakspeed-Opel Calibra: tweemaal Norisring, eenmaal Silverstone en eenmaal bij de finale op Hockenheim, en een in 1991 tijdens de "ITR Gold Cup" op het circuit van Brno, een DTM-invitatierace die niet voor het kampioenschap, maar wel voor het destijds goed gedoteerde prijzenklassement meetelde. Zo dicht de SID hem dus 31 DTM-overwinningen toe. Dat zit erachter.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet