Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton blijft stoïcijns in Canadees gekkenhuis

De Grand Prix van Canada was een knotsgekke, kende vele safetycarfases, een gigantische crash van Robert Kubica en één voor één vonden verschillende coureurs hun Waterloo. Het enige wat constant bleef was Lewis Hamilton. De Brit reed een uitermate rustige race en trok de eerste Formule 1-overwinning uit zijn carrière naar zich toe. Nick Heidfeld bekroonde een sublieme race met de tweede plaats, Alexander Wurz won de loterij om plaats drie.

Tekst: Daan Jeuken

Na een saaie optocht in Monaco was de GP van Canada in de eerste bocht al leuker. Fernando Alonso verremt zich, gaat door het gras en verliest een positie aan Nick Heidfeld. Jenson Button komt bij de start niet in de versnelling en strandt op de grid. Christijan Albers start vanuit de pitstraat maar kan als laatste wel aansluiten.

De openingsfase verloopt nog vrij rustig, al gaat Fernando Alonso tot twee keer toe in de fout in de eerste bocht, waarbij hij uiteindelijk een plaats verliest aan Felipe Massa. De normaal verlopende race wordt doorbroken door Adrian Sutil, die, in dezelfde bocht als Kovalainen in de kwalificatie, te wijd gaat en in de muur eindigt. De eerste safetycarfase is een feit. Wanneer deze de baan weer verlaat, gaat het echter helemaal fout met Robert Kubica, die op zijn weg naar de hairpin na een akkefietje met een Toyota te wijd en door het gras gaat, gelanceerd wordt, hard in de vangrail knalt, al over de kop gaande de baan weer op vliegt en uiteindelijk buiten westen op zijn zij eindigt. Het kost de nodige tijd om hem uit zijn wagen te halen, maar gelukkig blijkt naderhand dat hem niets mankeert.

Nadat de rook van Kubica is opgetrokken blijkt de race helemaal op zijn kop gezet. Leider Lewis Hamilton had net voor de stop zijn pitstop gemaakt, en rijdt nu dus met reeds een stop gemaakt, aan de leiding achter de safetycar. Ook Fernando Alonso is gestopt, evenals Nico Rosberg, maar het blijkt dat zij dit hebben gedaan op het moment dat de safetycar al uit was. Een stop-and-go-penalty van tien seconden is hun straf hiervoor. De Ferrari’s stoppen pas als de pitstraat weer open is en moeten de racen vanaf achteraan vervolgen.

Na de safetycarsituatie gaat het spektakel rustig door. Eerst zijn het Rosberg en Trulli die knokken en zonder elkaar te raken allebei in de rondte gaan. Vervolgens is het Christijan Albers, inmiddels elfde, die de bocht niet haalt en hard door het gras rijdt. De Nederlander verliest hierbij zijn voorvleugel en moet zijn auto parkeren in de pits. De wrakstukken van de Spyker zijn aanleiding voor een nieuwe safetycarfase.

De Canadese Grand Prix wordt nu zo gek dat zelfs tijdens de safetycarfase nog het nodige te beleven valt. Eerst zijn het Felipe Massa en Giancarlo Fisichella die een zwarte vlag krijgen. De twee hadden tijdens de allereerste safetycarfase de pits verlaten terwijl het licht op rood stond en krijgen derhalve de zwarte vlag gezwaaid. Fernando Alonso en Kimi Räikkönen maken hun pitstop tegelijkertijd, waarbij de Spanjaard de Fin passeert. Deze voorsprong levert hem echter niet zo veel op, want vlak na de herstart vliegt hij weer van de baan in de eerste bocht en verliest zo twee plaatsen.

De volgende safetycarsituatie wordt veroorzaakt door Vitantonio Liuzzi, die bij het opkomen van start/finish te wijd gaat en hard de muur in vliegt. Ook dit keer is zelfs tijdens deze fase wat te beleven, dit keer is het Jarno Trulli die de fout in gaat. De Italiaan maakt gewoon zijn pitstop, maar gaat bij het uitkomen van de pits van de baan en parkeert zijn auto in de muur. De safetycar kan dus nog wat extra rondjes doorrijden.

Wanneer het veld weer op snelheid is voor de laatste fase van de race blijkt Heidfeld inmiddels tweede te liggen, terwijl Rubens Barrichello als derde rondrijdt. Een mooi succes voor de Honda, ware het niet dat hij nog naar binnen moet en zo de podiumplaats aan Alexander Wurz schenkt, die Kovalainen en Räikkönen in zijn nek heeft. Takuma Sato zit op één puntje, maar rijdt als een van de weinigen nog op de hardere band en komt hier erg goed mee uit de voeten. Ralf Schumacher en zelfs Fernando Alonso worden bijna eenvoudig gepasseerd. Aan kop trekt Lewis Hamilton zich echter nog steeds niets aan van het vele tumult overal en hij rijdt schier eenvoudig naar zijn eerste overwinning.

Uitslag Grand Prix Canada
1. Lewis Hamilton, 70 ronden
2. Nick Heidfeld, op 4.343
3. Alexander Wurz, op 5.325
4. Heikki Kovalainen, op 6.729
5. Kimi Räikkönen, op 13.007
6. Takuma Sato, op 16.698
7. Fernando Alonso, op 21.936
8. Ralf Schumacher, op 22.888
9. Mark Webber, op 22.960
10. Nico Rosberg, op 23.984
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet