Formule 3

F3 Euro Series: Mortara eerste Italiaanse winnaar, Buurman vierde

montara

Edoardo Mortara is de eerste Italiaanse winnaar van een race in de Formule 3 Euro Serie. De Italiaan, uitkomend voor het Franse Signature Plus-team, won de tweede race van het weekend op het circuit van Brands Hatch. In de wedstrijd, die opnieuw een optocht op hoge snelheid was, eindigde de Zwitserse Red Bull-rijder Sébastien Buemi als tweede, terwijl de Japanner Kamui Kobayashi evenals gisteren als derde over de eindstreep kwam. Yelmer Buurman verloor een plek bij de start en eindigde als vierde. Renger van der Zande viel in de 47e van in totaal 55 ronden uit als gevolg van een defecte versnellingsbak.

Tekst: René de Boer
Foto's: Matthé IJzerman

Net zoals gisteren kwam nagenoeg de enige actie in de race in de eerste ronde. In het strijdgewoel na de start raakte Yelmer Buurman met het voorwiel van zijn auto de auto van Grosjean, de winnaar van gisteren. De Fransman belandde daarop in Paddock Hill Bend in de grindbak. Omdat de berging toch iets langer duurde dan gepland, stuurde wedstrijdleider Sven Stoppe de safety-car de baan op, hoewel dat op dat moment wellicht niet eens meer nodig was geweest. Bij de herstart waren er geen positieveranderingen, zodat de van pole gestarte Mortara aan de leiding bleef voor Buemi en Kobayashi, die dankzij een wereldstart was doorgeschoven naar de derde plaats.

Zo bleef de volgorde uiteindelijk ook tot aan de finish. Voor Mortara, die op Brands Hatch pas zijn vierde Formule 3-race reed, was de overwinning zelfs zijn eerste zege ooit met een formulewagen, nadat hij vorig jaar in zijn eerste “single-seater-seizoen” zonder overwinning vierde werd in de eindstand van de Italiaanse Formule Renault. “Ik kan het nog nauwelijks geloven. Fantastisch”, straalde hij. “Normaal gesproken ben ik voor de start altijd heel zenuwachtig, maar vandaag was ik rustig, ik had een fantastische start en alles ging goed”, aldus Mortara, die in Genève geboren is en woont, maar met Italiaanse licentie rijdt.

yelmerstartcrash

Het moment waarop Buurman en Grosjean elkaar raken

Voor Yelmer Buurman verliep de race niet erg opwindend. Net zoals op zaterdag had hij een slechte start, terwijl insiders eigenlijk juist bij de start veel van hem verwachtten. Dat pakte ditmaal helaas anders uit en daarna kon hij de op de derde plaats rijdende Kobayashi niet meer bedreigen. Renger van der Zande zorgde voor meer actie, onder andere in de vorm van een spannend duel met Harald Schlegelmilch, maar hij streed met stompe wapens: “Al vanaf de vijfde ronde had ik problemen met de versnellingsbak”, verklaarde hij na afloop. “Als ik opschakelde, moest ik de hendel steeds met de hand weer terugduwen. Het verbaasde me zelf dat ik nog redelijke rondetijden kon blijven rijden, maar uiteindelijk was het over, toen hield hij er helemaal mee op. Nu ga ik me maar gauw richten op de Norisring, hopelijk gaat het daar beter.”

renger

Einde race voor Renger van der Zande: kapotte versnellingsbak

Uitslag:
1. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Mercedes, 55 r. in 40.25,471 (gem. 157,471 km/u)
2. Sébastien Buemi (Zwi), Dallara-Mercedes, op 0,631
3. Kamui Kobayashi (Jap), Dallara-Mercedes, op 1,616
4. Yelmer Buurman (Ned), Dallara-Mercedes, op 8,780
5. Tim Sandtler (Dui), Dallara-Mercedes, op 9,536
6. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, op 9,865
Uitgevallen: Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes (versnellingsbak)

Stand:
1. Buemi, 22 punten
2. Grosean, 20
3. Hülkenberg, 14
4. Buurman, 12
11. Van der Zande, 5
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet