VLN

Div: 24h Nürburgring: Manthey-Porsche op pole, Zakspeed-Viper tweede

De winnende auto van vorig jaar, de Manthey-Porsche met Romain Dumas, Timo Bernhard, Marc Lieb en Marcel Tiemann, vertrekt vanmiddag om 15.00 uur vanaf de pole-position voor de 35e editie van de 24-uursrace op de Nürburgring. In de tweede en afsluitende kwalificatietraining veroverde het kwartet de pole-position met een rondeztijd van 8.39,560 minuten. Een mooi geschenk voor Olaf Manthey en zijn echtgenote Renate, die vandaag hun 25-jarig huwelijksfeest vieren. Naast de geel/groene Porsche op de eerste startrij staat de Zakspeed-Viper van Tom Coronel, Duncan Huisman, Christophe Bouchut en Patrick Simon. Coronel reed met de auto een tijd van 8.40,914 en kwam daarmee slechts 1,354 seconden tekort op de pole-tijd. “Het ging super, het team was heel tevreden”, zei Coronel. Dat de Viper laat in de avond op het rechte stuk stilviel en naar de pits moest worden gesleept, deed daar niets aan af.

Tekst: René de Boer

Patrick Huisman tiende
Nadat het Manthey-team al vroeg in de kwalificatie de snelste tijd had neergezet, plaatste het team van de Land-Porsche met Marc Basseng, Marc Hennerici, Dirk Adorf en Frank Stippler een geslaagde aanval, maar later in de training sloeg Manthey terug, hetgeen genoeg was voor pole. Het Land-kwartet eindigde uiteindelijk als derde achter de Zakspeed-Viper. De Phoenix-Aston Martin met Klaus Ludwig, Marcel Fässler, Sascha Bert en Robert Lechner, dat de snelste tijd draaide in de eerste training, wist de tijd in de tweede sessie niet meer te verbeteren en start daarmee als vierde. De Konrad-Porsche met Patrick Huisman, Wolfgang Kaufmann, Franz Konrad en Dennis Rostek behaalde de tiende tijd in de kwalificatie.

Dillon Koster vijfde, Red-Camel-SEAT tiende in klasse
Dillon Koster behaalde samen met zijn teamgenoten Holger Zulauf, Marian Winz en Diego Romanini in de Black-Falcon-BMW 325i de 153e tijd overall en de vijfde tijd in de klasse V3/V4. De Red Camel-SEAT Leon van Ivo Breukers, Gerrie Willems, Henk Thyssen en Ton Verkoelen reed de 165e tijd van de in totaal 229 auto’s die zich trachtten te kwalificeren. De langzaamste auto in het veld was een Daihatsu Sirion, die voor de 25,378 kilometer lange combinatie van Grand Prix-circuit en Nordschleife niet minder dan 12 minuten en 11,891 seconden nodig had, bijna vier minuten (!) meer dan de pole-tijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet