IndyCar

IRL: Tony Kanaan wint Milwaukee. Rel Danica Patrick-Dan Wheldon

Voor de Braziliaan Tony Kanaan kwam de zege eigenlijk een week te laat. De AGR-coureur zegevierde evenals in 2006 op de Milwaukee Mile met zijn AGR-Dallara Honda. Een incident na afloop van de wedstrijd tussen de als derde geëindigde Dan Wheldon en Danica Patrick zorgde voor behoorlijk wat commotie, waardoor er een schaduw over de fraaie overwinning van Tony Kanaan kwam te liggen.

Tekst Willem J. Staat

hc_milwaukee
Helio Castroneves zag in het zicht van de finish de overwinning door een spontaan
afgebroken achtervleugel in rook opgaan. Foto:IRL

Gebroken achtervleugels bij Team Penske
Het Penske-duo Helio Castroneves en Sam Hornish jr. leek in de slotfase van de wedstrijd oppermachtig. In de 200e ronde brak op start/finish de achtervleugel van Helio Castroneves zonder enige aanleiding op het rechte stuk af, en hij verdween in de muur. Na een herstart vertoonde de vleugel van Sam Hornish jr. identieke verschijnselen, maar het team stuurde hem na een korte check-up weer terug de baan op. Hornish jr. eindigde uiteindelijk nog als negende. Teammanager Tim Cindric van Penske: “Helio doet het altijd goed hier, maar kennelijk gebeurt er altijd iets. Voor ons is dit een enorm grote teleurstelling.” Na het uitvallen van Helio Castroneves nam Tony Kanaan de leiding over en won voor het tweede achtereenvolgende jaar op de Milwaukee Mile. Teamgenoot Dario Franchitti eindigde na een wat mindere kwalificatie uiteindelijk toch nog als tweede en de Brit Dan Wheldon eindigde voor het team van Chip Ganassi als derde.

incident_patrick_wheldon
Het bewuste incident. Patrick(de zwarte bolide) en Wheldon(de groene bolide) toucheren
elkaar terwijl Franchitti gas terugneemt

Rel Patrick Wheldon
Onmiddellijk na het beëindigen van de wedstrijd stoof Danica Patrick op de Brit Dan Wheldon af, greep de Brit bij zijn elleboog en verkocht hem een flinke duw. Volgens Patrick was Wheldon er de oorzaak van dat zij in de 89e ronde van de baan raakte. Samen met Dario Franchitti gingen zij met z:n drieën het rechte stuk op. Franchitti, liet zich iets terugvallen omdat er nogal wat rubber aan de buitenkant bevond. Wheldon deed hetzelfde en Patrick’s rechter voorwiel raakte Wheldon’s linkerachterwiel. Danica wist contact met de muur te vermijden en gleed met een beschadigde stuurinrichting het infield in. Herstel kostte een ronde, maar door neutralisaties wist zij die weer terug te winnen. Patrick werd uiteindelijk nog als achtste geklasseerd. Direct na de wedstrijd eiste zij een verklaring van Wheldon, die wijselijk zijn mond hield. “Ik heb hem om opheldering gevraagd, maar hij zei niets, daarna heb ik hem een duw verkocht” aldus de woedende Amerikaanse. Patrick oordeelde dat de IRL sancties tegen Wheldon moest nemen. Brian Barnhart van de IRL liet doorschemeren dat indien er sancties genomen zullen worden, deze tegen Mevrouw Patrick gericht zullen zijn. “Dit al de tweede keer, dat zij lijfelijk contact met een andere deelnemer heeft.”(Vorig jaar verkocht ze Jacques Lazier een flinke klap in zijn gezicht. Red). Barnhart: “Je gelooft toch niet dat Dan Wheldon haar er zo maar met opzet afrijdt. Mevrouw Patrick had van haar gas moeten gaan.” Dan Wheldon: ”Het is gewoon een gefrustreerd mens, haar teamgenoten winnen races en zij niet. Ik begrijp niet waarom ze zich zo opwindt, ik dacht dat ik op de baan toch wel eventjes iets taaier ben dan die Danica Patrick”.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet