Formula Ford

Formule Ford: Weerprofeet Genemans voorspelt ... en wint (lang)


Rotzooitje
Liroy Stuart werd derde en verklaarde: “Het was een rotzooitje. Ik had een goede start, maar zat opgesloten. Je wilt gewoon door kunnen rijden en in het begin zijn de Zetecs gewoon sneller. Later komen die Duratecs je dan weer voorbij, maar je wilt niet verliezen dus eigenlijk kost het totaal allemaal teveel tijd. Voor mij spinde Rogier of zo en ik kwam er met volle snelheid aan, moest door de grindbak heen en kon bij Auke en ‘dinges’ aansluiten.

7065_vd_lof

Toen schoot Shirley bij de Kumho van de baan en ik ook omdat mijn banden vuil waren. Melroy kwam mij daarbij aan de binnenkant voorbij en ik probeerde zijn slipstream te pakken. Toen hij erg wijd de bocht nam wilde ik hem binnendoor steken. Daarbij reed hij met zijn achterwiel tegen mijn neus aan en spinde de baan af. Vervolgens had ik veel tractieproblemen, miste mijn derde versnelling en had veel onderstuur in de bochten. Ik kon er niet meer van maken deze keer en maandag zullen wij kijken of het beter gaat!”

2824_heemskerk_stuart

2827_heemskerk_stuart

Te dicht bij elkaar raakten Melroy Heemskerk en Liroy Stuart elkaar. Heemskerk spinde, Stuart werd bestraft.

Diskwalificatie
Maar na afloop moest Stuart zich bij de Sportcommissarissen melden. Zij hadden een onplezierige beslissing voor de coureur uit Bemmel. Hij werd vanwege zijn gedrag op de baan gediskwalificeerd voor deze race en mocht aan de tweede Pinksterrace niet deelnemen. Een besluit dat volgens ingewijden ook werd ingegeven door de historie die Stuart met zich meedraagt op het gebied van ‘betrokken zijn bij aanrijdingen op de baan’.

Desgevraagd gaf de rijder zelf een andere lezing, waarin hij duidelijk aangaf dat het deze keer misschien enigszins, maar in voorgaande gevallen lang niet altijd zijn schuld was en dat hij het met de zienswijze van de Sportcommissarissen niet eens kon zijn. Desondanks liet hij het er bij zitten, omdat bezwaar aantekenen veel geld kost en zijn lol om te rijden er nu toch wel van af was. Overigens blijkt uit de reacties op Autosport.NL over de diskwalificatie van Stuart wel dat meer mensen de strafmaat deze keer wat hoog vonden. Waarbij wordt aangetekend dat dit besluit werd ingegeven door meer dan alleen deze race!

6963_jp_v_dongen

Zeven
Daarmee kwam de derde plaats in de Zetec klasse terecht bij Jan-Paul van Dongen. Maar door het wegvallen van Stuart ontstond er ook een probleem, want om een race voor het kampioenschap mee te kunnen laten tellen, moeten er tenminste zeven deelnemers zijn. Mede door de bemiddeling van de Formule Ford Club Holland werd die zevende man gevonden in Danny van Dongen. Hij zou op Pinkstermaandag met de reserveauto van zijn broer aan de start verschijnen, waardoor er in ieder geval kampioenschappunten verdeeld konden worden. “En er is geen sprake van teamorders hoor. Hij mag voor zijn eigen punten gaan”, vertelt Jan-Paul bij het bekend worden van het rijden van zijn broer.

3321_dongens

Geen teamorders, maar faire broederstrijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet