Formula Ford

Formule Ford: Weerprofeet Genemans voorspelt ... en wint (lang)

Eerste race
Mede door het drukke raceprogramma dit weekend werd de eerste race van de Formule Ford op zaterdagmiddag verreden. Twaalf ronden kregen de dames en heren voorgeschoteld tijdens dit race-optreden. Het zou een spannende race worden, zeker nadat Anders Krohn bij de start niet echt lekker weg kwam (“Ik had niet voldoende toeren om goed weg te komen”) waardoor Pastorelli direct de leiding overnam.

6969._pastorelli

Pastorelli pakte direct de kop, waardoor Krohn zijn mooie startpositie niet leek te kunnen verzilveren.

Verder viel er een droomstart te noteren voor Michel Florie, die gelijk op een vierde plaats achter Jongejans aansloot. Terwijl Henk Vuik als vijfde in de rij aansloot, maar al snel een plaats won ten koste van de Amsterdammer die de Zetec klasse aanvoerde.

6975_stuart

Goed was zeker de start van Liroy Stuart die zich achter Simon Knap, maar voor John Svensson, Laurens en Rogier de Wit nestelde.

Foutje
In het pk-geweld moest Florie even later ook zijn meerdere in Simon Knap erkennen, terwijl Krohn de leiding van Pastorelli weer overnam, die hem vervolgens geen seconde rust meer gunde. De onderlinge verschillen waren miniem en de GEVA-rijder hield de druk op de leider enorm hoog. En ook John Svensson was met een geslaagde opmars naar voren bezig. Wat verder in het veld was Stuart zijn directe concurrent Florie genaderd terwijl Auke Genemans, Melroy Heemskerk, Jan Paul van Dongen en Dennis Veldman elkaar goed in beeld hielden.

6961_heemskerk

Melroy Heemskerk kon het tempo goed volgen.

Het was uiteindelijk Stuart die een foutje maakte en plaatsen terugviel, waardoor Florie weer redelijk rustig verder kon. Stuart kwam daarmee in de buurt van de andere Zetec-rijders en met name Melroy Heemskerk, die elkaar ook feitelijk tegenkwamen. Ze raakten elkaar en Heemskerk viel heel ver terug.

Noodprogramma
De strijd aan de kop was op dat moment ongemeen spannend en de onderlinge verschillen binnen de topvijf miniem. Laurens de Wit deed goede zaken en klom op naar een achtste plaats met in zijn kielzog de weer opstomende Liroy Stuart. Neef Rogier de Wit ging het wat minder voor de wind. Hij viel ver terug.

6971_jongejans

Rogier Jongejans had moeite om Henk Vuik voor te blijven.

Binnen de kopgroep wisselden Henk Vuik en Rogier Jongejans van positie, waarna de beide koplopers (Krohn en Pastorelli) dus een nieuwe achtervolger hadden. Jongejans verloor zichtbaar snelheid en moest meer plaatsen prijsgeven. Enkele ronden voor het eind was het Henk Vuik die Pastorelli een plaats terug verwees. Pas later zou blijken wat er precies aan de hand was.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet