Formido Swift Cup

Swift Cup: Ook met een kapotte ruitenwisser kun je winnen in de regen (lang)

verspaget9156

Karel Verspaget en Steve Kirsch hebben tijdens de Pinksterraces op Zandvoort de races in de Formido Swift Cup gewonnen. Opvallend was ook het optreden van Laura Kool. Zij toonde zich in de regen van de tweede heat de snelste dame. "En dat terwijl mijn ruitenwisser het niet deed’’, stelde de blije winnares.

podium_kool_2148

Tekst: Marc Kok en Daan Jeuken
Foto's: Tim Böhme, Boudewijn Pieters, Gerrie Hoekstra en Marc Kok

rij_autoos_2660

Het is zaterdagmiddag als de zestien coureurs van de Formido Swift Cup zich opmaken voor hun kwalificatie. Alhoewel zestien? Tijdens de twintig minuten durende sessie blijken er ‘maar’ vijftien rond te rijden over het Zandvoortse asfalt.

kirsch_tent_2690

Steve Kirsch, de Duitser die de eerste twee races van de Swift Cup won met Pasen, is er immers niet bij. Kirsch heeft op deze dag andere verplichtingen in zijn geboorteland. Hij doet daar mee aan een langeafstandswedstrijd op de Nürburgring.

sommers_2122

Kansen
Omdat de nummer één van het klassement er dus niet bij is, geeft dat de andere piloten de kans zich te onderscheiden. De strijd om de pole is erg spannend. Claudette Sommers, de cupcoördinatrice van de Swift Cup, stelt terecht dat de onderlinge verschillen ten opzichte van de Paasraces veel kleiner zijn geworden. Dat betekent dat er nu met Pinksteren nog harder en spannender gestreden zal worden.

P1
Bart van Raamsdonk is de eerste die een snelle tijd neerzet. De rijder van Team Bleekemolen blijft lange tijd op de felbegeerde P1 staan, maar ziet diverse coureurs in de slotfase voorbij stuiven.

Pole
Karel Verspaget blijkt met een rondetijd van 2.09,751 uiteindelijk de snelste. De rijder uit Equipe Verschuur had tijdens Pasen met een vierde en zesde plaats al een mooi racedebuut gemaakt. "En dan nu de pole, dat had ik echt nooit verwacht. Ik ben immers toch een beginner’’, stelde Karel Verspaget na afloop.

kare_blij_2686

Kleine verschillen
Verspaget bleef de rappe dame Sandra Douma voor, die op haar beurt slechts 52 duizendsten van een seconden voorsprong had op Tim van Gog.

bijl_blij_2981

Jasper Bijl kende zijn beste prestatie tot nu toe. De rijder die in het dagelijks leven Suzuki’s verkoopt bij de Amersfoortse dealer Kreijne, eiste een knappe vierde stek op.

Bart van Raamsdonk finishte als vijfde, vlak voor Suzanne Jager en de dit weekend voor het eerst in de Suzuki Swift meeracende Martin van Rossen junior.

rossen_2689
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet