Clio Cup

Clio Cup: Vos wint in echte Clio-race

480_start_clio

Na een voorzichtig begin van het seizoen begint de Clio Cup langzaamaan weer de oude te worden. In race 2 van het Pinksterweekend bleef het veld erg dichtbij en waren de gevechten legio en overal in het veld. De bekende Clio-tikjes werden ook weer her en der uitgedeeld, maar aan kop werd fair en square gevochten. Winnaar werd uiteindelijk Hoevert Vos, die als vierde startte en al binnen enkele ronden oprukte naar de leidende positie. Daarachter kom Pim van Riet van plaats zeven naar twee. Derde werd de als zesde gestarte Paul Vahstal, die in de slotronde nog twee man wist te passeren.

480_start_achter_clio

Tekst: Daan Jeuken

Melvin de Groot heeft aan kop een prima start, net als Christiaan Jorissen die de tweede plaats pakt. Marcel Duits heeft een slechte start en valt terug van plaats twee naar vier achter Hoevert Vos. Addie van de Ven en Paul Vahstal sluiten hierachter aan. Achterin zijn het Ruud Steenmetz en Richard Warmerdam die in de bandenstapels eindigen en een subiet einde aan hun race zien komen.

Waar in andere klassen vaak al snel groepjes ontstaan blijft het Clio-veld één grote kudde auto’s met veel onderlinge strijd. In de derde ronde weet Hoevert Vos de tweede plaats van Christiaan Jorissen te pakken. Daarachter verliest Marcel Duits weer een positie, dit keer is het Addie van de Ven die hem passeert.

480_clio_inhaal_vos

Nummer twee Vos heeft de smaak goed te pakken want een ronde later passeert hij leider Melvin de Groot. De Groot op zijn beurt krijgt vervolgens Addie van de Ven op zijn hielen. De voormalig leider remt ultra laat, té laat, en tikt Van de Ven aan. In deze mêlee wordt Jorissen flink geraakt en hij komt in de bandenstapels terecht. Bastian Kolmsee, de winnaar van race 1, rijdt nu inmiddels derde, voor Marcel Duits. Op plaats vijf rijdt Tim Buijs, die als achttiende moest starten en dus al een indrukwekkende opmars heeft gemaakt.

480_de_groot

Aan kop kan Melvin de Groot het tempo van de leider niet pareren. Hierdoor kan Vos een gat slaan, terwijl De Groot in zijn spiegels moet kijken om Kolmsee achter zich te houden. Ook Pim van Riet weet de aansluiting te vinden en Paul Vahstal zit op het vinkentouw, na een duel met Marcel Duits die ver terugvalt. Terwijl Kolmsee zit te loeren op een gaatje bij De Groot is het Pim van Riet die minder twijfel kent en de Duitser bij de eerste de beste mogelijkheid passeert.

Een ronde later moet ook De Groot aan de ervaring Van Riet geloven. Terwijl de rijder van Team Bleekemolen er tussenuit gaat moet De Groot weer flink spiegelen om Kolmsee achter zich te houden. Tot aan de laatste ronde zit de Duitser op de achterbumper, maar als een duveltje uit een doosje pakt Paul Vahstal in de Tarzanbocht de vierde plaats. In die laatste ronde is Vahstal helemaal op dreef, want een paar bochten verder pakt hij ook op nette wijze de derde plaats nog af van Melvin de Groot, voor wie twaalf ronden net te lang waren voor een podium eindiging.

Al deze commotie is niet besteed aan Hoevert Vos, die degelijk naar zijn eerste overwinning rijdt. “Dit is geweldig, helemaal top. Ik wist dat ik er drie voorbij moest, maar bij de start werd er wat geduwd en besloot ik even te wachten. Toen kon ik er snel twee voorbij en zat ik achter Melvin, maar die kan geweldig verdedigen. Ik zag de rest echter naderen dus wist dat ik moest opschieten. Toen besloot ik dáár ga ik hem pakken en dat lukte vervolgens zoals gepland. Toen kon ik uitlopen, ook omdat de rest nog ging vechten. Ik heb van mijn teamgenoten geleerd hoe je dan moet consolideren en heel geconcentreerd moet rijden. Dat valt nog niet mee met de zenuwen erbij, de broek trilde aan mijn benen, maar ik zag het gat groeien.”

Nummer twee Van Riet kende een mooie opmars vanaf de zevende plaats. “Ik ben heel tevreden met de tweede plaats. Ik heb veel kunnen inhalen en veel mooie acties gemaakt. In het begin verloor ik zelfs nog wat posities, maar de kunst is om je hoofd koel te houden. Ik wist dat er veel zou gaan gebeuren en kon uiteindelijk dan ook ronde na ronde iemand inhalen.”

En om het feest compleet te maken was ook nummer drie Paul Vahstal uitermate tevreden. “Dit was toch prachtige actie!?” stelde hij de retorische vraag. “Dit was close racen zoals het hoort. Ik zat bij de start in een mooi treintje en zag dat de kop niet kon uitlopen. Een ronde voor het einde dacht ik al dat het de laatste was, maar toen ik over start/finish kwam ontdekte ik dat ik nog een ronde had. Toen dacht ik ‘nou moet het gebeuren’ en dat gebeurde ook.”

Uitslag race 2 Clio Cup
Pinksterraces Circuit Park Zandvoort, maandag 28 mei 2007

1. Hoevert Vos, 12 ronden
2. Pim van Riet, op 0.708
3. Paul Vahstal, op 3.173
4. Melvin de Groot, op 3.432
5. Bastian Kolmsee, op 3.658
6. Michael Bleekemolen, op 6.164
7. Benno van Ree, op 7.077
8. Wilko Becker, op 9.585
9. Tim Buijs, op 10.042
10. Martin de Kleijn, op 10.829
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet