Formule 1

Formule 1: Oppermachtige dubbelzege McLaren in saaie optocht

Massa: “McLaren was absurd snel, zelfs als ik 150 procent had gepusht was de eindrangschikking ongewijzigd gebleven. Het enige dat ik kon was hopen op een foutje of pech bij die twee. Verder moest ik hem gewoon uitrijden en de schade beperkt houden. Voor de volgende race in Canada hebben we nog veel werk te verrichten om dan weer vooraan te staan.”In een dodelijk saaie optocht heeft McLaren in de straten van Monaco een oppermachtige dubbeloverwinning geboekt. De vorm die McLaren in Monaco liet zien was indrukwekkend, hun snelheid was veel hoger dan die van ieder ander. Fernando Alonso leidde van kop tot staart, daarbij nauw gevolgd door teamgenoot Hamilton. Felipe Massa werd derde, op de aanzienlijke achterstand van een dikke minuut. De rest van het veld eindigde op een rondje.

Tekst: Daan Jeuken

Bij de start komt iedereen veilig door de eerste bochten. Vlak achter de kop is het Heidfeld die Rosberg passeert, terwijl Barrichello Webber en Kubica voorbij gaat. Kimi Räikkönen pakt gelijk vier plaatsen en ligt nu twaalfde. Achteraan verliest Sutil een plaatsje aan Sato, terwijl Albers Ralf Schumacher verschalkt.

In de tweede ronde is er al gelijk de eerste uitvaller. Vitantonio Liuzzi gaat van zijn lijn, terwijl hij toch niet in een gevecht zit, en vliegt rechtsaf de muur in. De auto kan gelukkig snel worden verwijderd, waardoor Alonso door kan met het slaan van een flink gat. Verder is de openingsfase typisch des Monaco’s; iedereen rijdt zijn rondjes in slagvolgorde.

De tweede uitvaller van de dag is Mark Webber, die zijn bolide met versnellingsbakproblemen in de pits parkeert. In ronde 23 is Giancarlo Fisichella de eerste die stopt. De Italiaan heeft inmiddels een voorsprong van een halve minuut opgebouwd op Heidfeld, maar hij komt wel vlak achter de Duitser de baan op. In ronde 26 stopt leider Alonso voor het eerst, evenals Felipe Massa. Lewis Hamilton blijkt dus de zwaarste van de twee en kan nog even door, maar wanneer hij ook stopt is de rangschikking weer als vanouds.

In ronde 50 gaat Fernando Alonso opnieuw naar binnen. In de tussentijd is er zo goed als niets gebeurd, behalve dat de koplopers ontzettend hard gaan. Alleen Hamilton, Massa en Fisichella staan nog niet op een ronde van de ontketende Spanjaard. In ronde 55 is Adrian Sutil pas de derde uitvaller van de race. Op dezelfde plaats als Liuzzi het in de openingsfase deed gaat Sutil van de ideale lijn en schuift rechtsaf de vangrail in.

Met nog twintig ronden te gaan lijkt het dan toch nog spannend te worden in het prinsendom. Lewis Hamilton heeft het gat van Alonso weten dicht te rijden en sluit nu aan achter zijn Spaanse teamgenoot. Inhalen is echter een schier onmogelijk verhaal in Monaco, helemaal wanneer Hamilton her en der een foutje begint te maken en daardoor niet zo dicht op de staart kan blijven zitten.

Drie ronden voor het einde valt ook het doek voor de tweede Spyker. Christijan Albers rijdt de pits in wegens problemen aan de aandrijfas en komt daar niet meer uit. Dit gebeurt allemaal ver buiten het bereik van de zilveren leiders, die een oppermachtige dubbeloverwinning boeken. Massa komt op de gigantische achterstand van een dikke minuut over de meet, voor Fisichella, die al een ronde achterstand had. Robert Kubica en Nick Heidfeld eindigen op vijf en zes, voor Alexander Wurz en Kimi Räikkönen die alleen bij de start inhaalde en daarna alleen maar doorreed en éénmaal stopte.

Alonso: “Het was een fantastisch weekend. Om met de pole, de snelste ronde en de overwinning een hattrick te scoren in Monaco is ongelofelijk. Ik heb ontzettend genoten, de wagen was de hele race perfect, hij was 78 ronden lang optimaal. Ik had wat problemen in de sleutelmomenten, zo zat ik in het begin wel drie ronden vast achter Trulli, maar soms heb je voordeel van achterblijvers en soms nadeel.

Hamilton: “We hadden een geweldige snelheid, maar het was een zware race. Ik heb regelmatig de vangrail geraakt, maar de auto was sterk genoeg om in tact te blijven. Ik probeerde zo dicht mogelijk bij Alonso te blijven, maar het mocht niet baten. Het verkeer is altijd moeilijk, maar vandaag was het wel absurd. Ik moest lang wachten en veel over de radio schreeuwen voor er überhaupt blauwe vlaggen werden gezwaaid. Dan moet je de achterblijvers maar wat agressiever inhalen, maar het moest wel met beleid.”

Massa: “McLaren was absurd snel vandaag, zelfs als ik 150 procent had gepusht was de eindrangschikking ongewijzigd gebleven. Het enige dat ik kon was hopen op een foutje of pech bij die twee. Verder moest ik gewoon mijn eigen race uitrijden en de schade beperkt houden. Voor de volgende race in Canada hebben we nog veel werk te verrichten om dan weer vooraan te staan.”

Uitslag Grand Prix Monaco, Formule 1
1. Fernando Alonso, 78 ronden
2. Lewis Hamilton, op 4.095
3. Felipe Massa, op 1:09.114
4. Giancarlo Fisichella, op 1 ronde
5. Robert Kubica, op 1 ronde
6. Nick Heidfeld, op 1 ronde
7. Alexander Wurz, op 1 ronde
8. Kimi Räikkönen, op 1 ronde
9. Scott Speed, op 1 ronde
10. Rubens Barrichello, op 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet