Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
RETRO

Retro: Nederlandse en Belgische coureurs vieren 100 jaar 24 Uur van Le Mans

Louwman 1
Staatsiefoto met Le Mans-winnaars Kazuki Nakajima, Brendon Hartley, Tom Kristensen, Emanuele Pirro, Jan Lammers, ACO-president Pierre Fillon, Jürgen Barth, Gijs van Lennep, organisator Hans Hugenholtz en Gérard Larrousse (vlnr) bij de winnende Ecurie Ecosse-Jaguar D-Type uit 1957


Dat de 24 Uur van Le Mans dit jaar zijn honderdjarig bestaan viert, is inmiddels waarschijnlijk bekend. De jubileumrace wordt als – vrijwel – altijd in juni verreden, maar ook nu al wordt er her en der volop aandacht besteed aan het jubileum. Zo vond in het fantastische Louwman Museum in Den Haag een bijeenkomst van Le Mans-coureurs uit Nederland en België plaats om het heuglijke feit te vieren. Ook tal van andere prominente gasten, onder wie naast de Nederlandse winnaars Gijs van Lennep en Jan Lammers nog eens zes andere Le Mans-winnaars, plus Pierre Fillon, president van de Automobile Club de l’Ouest, waren aanwezig.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto’s: Rebocar/R. de Boer


IMG 3182
Het Louwman Museum was natuurlijk een perfecte locatie voor deze bijeenkomst


In de middag waren diverse genodigden al bij David Hart om diens prachtige collectie historische raceauto’s te bewonderen, vervolgens was er in de avond een ontvangst met champagne in de grote hal van het Louwman Museum, gevolgd door een rondleiding langs de museumcollectie en een aansluitend diner in een andere hal van het museum, dat met veel liefde voor detail is ingericht als een historisch dorpsplein.


IMG 3183
De Ecurie Ecosse-Jaguar D-Type, de winnende auto van de 24 Uur van Le Mans in 1957


Blikvanger in de ontvangsthal was natuurlijk de blauwe Jaguar D-Type van Ecurie Ecosse, waarmee Ron Flockhart en Ivor Bueb in 1957 de 24 Uur van Le Mans wonnen. Daarnaast waren er een prachtige Alpine, een Ford GT40, een Lotus Elite S2 in Racing Team Holland-kleuren en een Talbot AV90 Brooklands uit 1930 te bewonderen. Laatstgenoemde auto had Lucas Slijpen speciaal voor de gelegenheid meegenomen vanuit Maastricht.



IMG 3191 2
Lucas Slijpen had de Talbot uit 1930 meegebracht vanuit Maastricht


IMG 3192
Lotus Elite S2 in Racing Team Holland-kleur

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet