Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Fernando Alonso verslaat teamgenoot in McLaren-onderonsje

De strijd om de poleposition op de straten van Monaco werd een onderonsje tussen de twee McLaren-coureurs. Lange tijd leek Lewis Hamilton weer een nieuw hoofdstuk aan zijn roze sprookje te mogen toevoegen, maar in de laatste secondes greep teamgenoot Alonso dan toch nog de pole. Felipe Massa hield de schade beperkt op de derde plaats, Kimi Räikkönen verknalde zijn kwalificatie door in de tweede sessie zijn ophanging aan gort te rijden op de kerbstones.

Tekst: Daan Jeuken

Grote pech is er voor Christijan Albers. Waar de hoop er is dat het stratencircuit de Spykers van dienst kan zijn, heeft de Nederlander met een lekkende hydroliek te kampen en weet geen tijd te zetten. Dat er meer in zit voor de oranje bolides bewijst teamgenoot Sutil, die wederom indruk maakt en zich als negentiende kwalificeert, voor Ralf Schumacher en Barcelona-held Takuma Sato. Anthony Davidson en Scott Speed zijn de andere twee afvallers.

In de tweede kwalificatie vestigt Kimi Räikkönen al gauw de aandacht op zich door in de voorlaatste bocht stil te vallen, op vergelijkbare manier als Michael Schumacher vorig jaar flikte. Verschil is echter dat Räikkönen dit niet uit eigen wil doet, de Fin is in de chicane dusdanig hard over de kerbs gestuiterd dat zijn rechter voorwielophanging het heeft begeven. Er rest hem niets dan terug te keren naar de pits en te duimen voor regendruppels op zondag.

Tweede opvallende uitvaller in de tweede sessie is Heikki Kovalainen, die vast zit achter David Coulthard en daardoor geen goede tijd weet te noteren. De Schot weet de laatste sessie wel te bereiken, maar zijn tijd van de tweede sessie wordt hem vanwege dit akkefietje afgenomen. Trulli, Liuzzi en Wurz halen ook de laatste sessie niet.

Opvallende namen in de laatste sessie zijn Barrichello en Button. Voor het eerst dit jaar weten de twee Honda’s zich samen in de laatste kwalificatiesessie te mengen. Al snel is duidelijk dat het in het prinsendom een McLaren-aangelegenheid wordt. Lewis Hamilton is lange tijd de snelste, maar in de slotseconde pakt wereldkampioen Alonso dan toch de pole, zijn eerste sinds China 2006. Felipe Massa eindigt als derde, voor Fisichella en Rosberg.

Uitslag kwalificatie Formule 1
Monte Carlo, Monaco

1. Fernando Alonso, 1:15.726
2. Lewis Hamilton, op 0.179
3. Felipe Massa, op 0.241
4. Giancarlo Fisichella, op 0.559
5. Nico Rosberg, op 0.713
6. Mark Webber, op 1.058
7. Nick Heidfeld, op 1.106
8. Robert Kubica, op 1.229
9. Rubens Barrichello, op 1.772
10. Jenson Button, op 2.213
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet