Clio Cup

Clio Cup: Kalm zeetje voor Kolmsee

Pim van Riet had slechts kort plezier van zijn poleposition. Bastian Kolmsee, debuterend in de Dunlop SportMaxx Clio Cup en verrassend vertrokken van de tweede plek, steekt zijn Clio na een perfekte start al voor de Tarzanbocht langs Van Riet en ook Tim Buijs weet hem al te passeren. In die volgorde komt het veld ook na een ronde door.

kolmsee

Tekst: Marco Antheunisse

Michael Bleekemolen is in ronde twee de eerste die binnenkomt voor zijn pitstop, een nieuw element van het raceformat in de nieuwe Clio Cup. De rijders moeten tijdens de 45 minuten durende race reglementair 3 minuten in de pits verblijven. Erg lang, want het betekent dat de rijders dus in elk geval meer dan een volle ronde binnen moeten staan. Genoeg tijd ook om de verplichte gele sticker “box” op de Clio te plekken, ten teken dat de pitstop is gemaakt.

De kop van het veld, met name de top drie, rijdt vrijwel gelijke rondetijden. Toch valt het veld langzaam maar zeker wat uit elkaar, wanneer de pitstops gaan plaatsvinden.Tim Buys is de eerste uit de kopgroep die de pits opzoekt in ronde zeven. Hij valt hierdoor terug naar de 16e positie. En dat is verrassend, want daarmee heeft hij toch vier rijders voor zich die ook al een pitstop hebben gemaakt.

Kolmsee en Van Riet rijden stug door, Van Riet ooit veel verder dan een seconde van de leider in de wedstrijd. In ronde elf maakt Van Riet zijn pitstop, Kolmsee rijdt door en maakt uiteindelijk als allerlaatste van het veld zijn stop in ronde 14. Hij heeft dan meer dan een ronde voorsprong op zijn directe achtervolger Van Riet.

vanriet

In ronde 15 is eindelijk duidelijk hoe het veld er nu eigenlijk uitziet. Bastian Kolmsee gaat aan de leiding, op 3,8 sec. gevolgd door Pim van Riet. Paul Vahstal ligt op 7,8 sec. van de leider. Tim Buys is inderdaad teruggevallen naar de zevende plaats. Michael Bleekemolen heeft een aanvaring gehad met een andere rijder en ligt laatste, Sylvester van Heijningen heeft na acht ronden de handdoek in de ring moeten werpen.

De top tien rijdt stabiele ronden, alleen Tim Buys weet nog een plaatsje op te klimmen, in ronde 17 heeft hij Benno van Ree en Addie van de Ven in het vizier. Kolmsee is dan los, maar de strijd om de tweede plaats wordt erg spannend wanneer Van Riet, Vahstal en nummer vier Van de Ven in de laatste ronden als een touwtje over de baan gaan.

Na 45 minuten en 22 ronden komt Kolmsee als eerste over de finish, op ruim zeven seconden gevolgd door Van Riet en Vahstal op de laatste podliumplaats. Addie van de Ven greep net naast het podium.

Na afloop van de race werd de eindstand nog behoorlijk overhoop gegooid door de wedstrijdleiding. Maarliefst vijf rijders, waaronder nummers vijf en zes Van Ree en Buijs, krijgen een straf van drie minuten wegens een niet legitieme pitstop.

kolmsee_blij

Uitslag race 1 Dunlop SportMaxx Clio Cup
Pinksterraces Circuit Park Zandvoort, zaterdag 26 mei 2007

1. Bastian Kolmsee, 22 ronden
2. Pim van Riet, op 7.308
3. Paul Vahstal, op 7.600
4. Addie van de Ven, op 8.457
5. Hoevert Vos, op 14.139
6. Christiaan Jorissen, op 20.943
7. Marcel Duits, op 21.480
8. Melvin de Groot, op 21.946
9. Wilko Becker, op 36.642
10. Willy Welles, op 41.783
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet